Русија

Руска амбасада о испоруци граната: Украјина за Велику Британију полигон за сукоб са Русијом

Упозоравамо Лондон да не прелази још једну опасну линију у манијакалној жељи да постигне "пораз Русије", поручили су из амбасаде
Руска амбасада о испоруци граната: Украјина за Велику Британију полигон за сукоб са РусијомGetty © Photo by Hollie Adams/Getty Images

Амбасада Русије у Лондону реаговала је на најаву Велике Британије да испоручи Украјини муницију са осиромашеним уранијумом, упозоривши да ће то додатно дестабилизовати ситуацију и да је противно међународном праву.

"Сматрамо да су планови за пребацивање пројектила са осиромашеним уранијумом у Украјину, које је званично потврдило британско Министарство одбране, корак који води даљој ескалацији сукоба. Испорука таквог наоружања Кијеву, довешће до даље дестабилизације ситуације и умањиће изгледе за проналажење обострано прихватљивих преговарачких решења. Ово је у супротности са међународним правом", наводи се у саопштењу амбасаде.

У саопштењу се додаје да је Британија тако направила избор који ће "донети разарање и максималну штету становништву, што концепту британске владе о спремности да помогне обнављању Украјине даје додатни цинизам".

"Ово је још један доказ да је Украјина за Велику Британију полигон за конфронтацију са Москвом. Упозоравамо Лондон да не прелази још једну опасну линију у манијакалној жељи да постигне 'пораз Русије'", поручили су из амбасаде.

Подсетимо, британска министарка за питања одбране Анабел Голди изјавила је да ће Лондон поред слања борбених тенкова "челенџер 2" у Украјину, пребацити и муницију, укључујући противоклопне гранате које садрже осиромашени уранијум.

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је да су планови Велике Британије да Кијеву испоручи муницију са осиромашеним уранијумом непромишљена провокација која има за циљ да сукоб у Украјини доведе у нову фазу конфронтације.

"Ово је још једна британска провокација, која има за циљ да ситуацију у Украјини доведе у нову рунду агресије, сукоба и конфронтације, једноставно да добије нову димензију. Овде је реч о апсолутној непромишљености, неодговорности Англосаксонаца, пре свега мислим на англосаксонски двојац Лондон и Вашингтон", навела је Захарова за радио Спутњик.

image
VV inauguration
banner