Русија

Песков: У Русији нема другог таласа мобилизације

Портпарол Кремља истакао је да нема разлога за панику јер је војна регистрација нешто са чим се грађани Руске Федерације, по уставу, суочавају бар једном у животу
Песков: У Русији нема другог таласа мобилизацијеwww.globallookpress.com © The Kremlin Moscow

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да не постоји други талас мобилизације и да Предлог закона о јединственом регистру војних обвезника нема никакве везе са мобилизацијом већ са потребом да се уведе бољи систем војне регистрације у складу са захтевима времена у којем живимо.

"Расправа о електронским агендама није повезана са мобилизацијом, већ са војном регистрацијом. У Русији нема другог таласа мобилизације", рекао је Песков.

На питање да ли Кремљ сматра да би такве промене могле да изазову панику и нови талас емиграције, он је одговорио негативно.

"Не, апсолутно. То се мора разумети. Војна регистрација је нешто са чим се грађани наше земље, по уставу, суочавају бар једном у животу. И овај систем треба да иде у корак са захтевима времена у којем живимо", објаснио је.

САД могу да заштите Гершковича, али ће о његовој казни одлучити суд

Сједињене Државе могу и треба да штите права свог грађанина, али одлуку о његовој судбини донеће руски суд, казао је Песков, говорећи о случају новинара Евана Гершковича који је осумњичен за шпијунажу.

Песков је нагласио да је Гершкович "ухваћен на делу и прекршио је закон Руске Федерације".

"Он је осумњичен, али, наравно, одлуку ће донети суд", нагласио је портпарол Кремља.

Подсетимо, Федерална служба безбедности (ФСБ) Русије ухапсила је новинара "Волстрит џорнала", америчког држављана Евана Гершковича, због шпијунаже у корист владе Сједињених Америчких Држава. Лефортовски суд Москве је усвојио захтев за истрагу Гершковича и одредио му двомесечни притвор, пренеле су "РИА Новости". 

Гершкович је, како преносе руски медији, прикупљао податке о једном предузећу руског војно-индустријског комплекса, а приведен је у Јекатеринбургу, четвртом по величини граду Руске Федерације. Власти су против њега покренуле кривични поступак због шпијунаже, јер је прекршио руски закон о државним тајнама, а суочава се са казном затвора у трајању од десет до двадесет година. 

image
VV inauguration
banner