Русија

Русија: САД су извршиле војно-биолошку окупацију Украјине

Један од циљева америчких биолабораторија је био стварање "генетски усмерених" вируса и испитивања реакција становника одређених територија на одређене патогене, казала је потпредседница руске Думе
Русија: САД су извршиле војно-биолошку окупацију Украјине© Tanjug /Roman Hrytsyna

Сједињене Америчке Државе су извршиле војно-биолошку окупацију Украјине, рекла је потпредседница Државне думе и копредседавајућа комисије Ирина Јароваја на састанку чланова руске Думе на којем је представљен коначни извештај парламентарне комисије о активностима америчких биолошких лабораторија у Украјини.

"Американци су, уз асистенцију кијевског режима, отворили око 50 биолошких лабораторија, у којима су вршени незаконити експерименти над становницима Украјине", казала је Јароваја, преноси "Камсамољскаја правда".

Према проценама комисије, најмање 4.000 Украјинаца, углавном војника, постали су експериментални кунићи током америчких истраживања опасних патогена.

"Само у биолошкој лабораторији у Харкову умрло је око 20 војника Оружаних снага Украјине током експеримената, а око 200 је хоспитализовано. Разлог томе је, између осталог, што су САД на њима тестирале нерегистроване лекове", рекла је Јароваја.

Један од циљева је био стварање генетски циљаних вируса и испитивања реакција становника одређених територија на одређене патогене, рекла је и додала да Вашингтон на тај начин добија алат за управљање светском популацијом.

Према њеним речима, Вашингтон овај сумњив биомедицински пројекат у Украјини, који је започет још 1991. године назива хуманитарним, али нема доказа да је он било коме донео корист.

Притом, америчка амбасада у Кијеву је на "монструозан начин користила канале дипломатске комуникације" - дуги низ година је слала биолошке узорке, вирусе и патогене, дипломатском поштом у два правца, како би сакрила истину од остатка света, нагласила је Јароваја.

Подсетила је на мало познату чињеницу, на закон уведен уочи Мајдана 2014. године, на основу којег се забрањује рад страних лабораторија у Украјини.

"Међутим, након нацистичког пуча, ова иницијатива је одмах заборављена", додала је она.

Савет Федерације и Кремљ ће коначни извештај о раду биолабораторија, који има више од 200 страница и многобројне документе, послати свим земљама света и парламентима. Након одобрења, извештај ће бити јавно доступан.

image
VV inauguration
banner