Русија

Песков: САД стално покушавају да шпијунирају, али наше службе су успешне

Портпарол Кремља се осврнуо и на Споразум о житу рекавши да изгледи за продужење Споразума нису превише оптимистични
Песков: САД стално покушавају да шпијунирају, али наше службе су успешнеwww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda/Global Look Press

Портпарол Кремља Дмитриј Песков каже да САД никада нису одустале од покушаја да спроводе обавештајне акције у Русији, али да руске службе успешно обављају своју функцију.

"Наше специјалне службе и контраобавештајне јединице обављају своје функције. Сједињене Америчке Државе никада нису одустале од покушаја спровођења обавештајних активности у Русији. То наилази на одговарајуће противљење наше стране. У овом случају наше специјалне службе раде свој посао", рекао је Песков, одговарајући на питање да ли је Кремљ забринут због нивоа продора америчких обавештајних служби у руске структуре.

Он се осврнуо и на Споразум о житу, рекавши да изгледи за продужење Споразума нису превише оптимистични јер се други део договора још не спроводи.

Подсетимо, у Истанбулу је 22. јула 2022. године потписан пакет докумената о снабдевању међународног тржишта храном и ђубривима. Један део одобрио је механизам за извоз житарица из црноморских лука под контролом Украјине. Други део споразума односи се на приступ светским тржиштима за руску храну. Руске власти су више пута истицале да се други део заправо не спроводи.

Путин ће штитити руске грађане

Песков је изјавио је да ће руски председник Владимир Путин бити овлашћен да штити руске грађане у случају да страни или међународни органи донесу незаконите одлуке. 

Како је навео, у току су измене и допуне владиног предлога закона који је прошао прво читање, којим се свим војним лицима која су прошла прелиминарну специјалну обуку омогућава да учествују у мировним активностима.

"Предлаже се да се закон допуни новим чланом о изменама и допунама закона 'О безбедности'. Тако је председник Русије овлашћен да предузима мере за заштиту Руске Федерације и њених грађана у случају да страни или међународни (међудржавни) органи (организације) доносе одлуке или спроводе радње које су супротне интересима Руске Федерације и (или) основама јавног поретка Руске Федерације", додао је портпарол Кремља.

Како је раније саопштила Дума, иницијативу су припремили и поднели доњем дому парламента посланици Државне думе, укључујући њеног председника Вјачеслава Володина и лидере фракција. Такође се предлаже измена Кривичног закона Руске Федерације, предвиђајући одговорност за олакшавање извршења одлука таквих организација.

Председник Државне думе је наложио да се ове измене припреме на састанку о увођењу измена у законодавство које забрањује рад Међународног кривичног суда (МКС) на територији Руске Федерације.

Подсетимо, МКС је 17. марта издао налог за хапшење руског председника Владимира Путина и руску комесарку за права детета Марију Лвову Белову под оптужбом за "незаконито депортовање" украјинске деце. Коментаришући ову одлуку, Песков је напоменуо да Москва не признаје јурисдикцију МКС.

Званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова је, говорећи о информацијама добијеним из Хага, рекла да "одлуке МКС немају никаквог значаја за Русију и да су евентуални налози за хапшење правно неважећи.

image