Русија

Кинески министар одбране: Путин је изванредан лидер

У току је прва посета кинеског министра одбране Русији од почетка Специјалне војне операције и његова прва посета иностранству од када је ступио на функцију
Кинески министар одбране: Путин је изванредан лидер© TANJUG/Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Кинески министар одбране Ли Шангфу истакао је, током посете Москви, срдачне односе двеју земаља и честитао руском председнику Владимиру Путину због "промовисања мира у свету", назвавши га "изванредним лидером".

Његови коментари истакли су контраст између различитих приступа према лидеру Кремља, наводи "Блумберг". За разлику од Пекинга, САД и њихови савезници оптужују Путина за наводне ратне злочине, а увели су и више пакета санкција како би ослабили Русију током сукоба у Украјини. 

Лијева посета Русији је прва посета кинеског министра одбране од почетка руске Специјалне војне операције, а Пекинг је у протеклих годину дана највећа подршка Москви, оцењује портал.

Осим тога, то је његова прва посета иностранству од када је преузео дужност министра одбране.

Кинески председник Си Ђинпинг разговарао је са Путином неколико пута телефоном током прошле године, а посетио је Москву у марту и поручио да "Кина веома цени однос са Русијом".

Кина је у фебруару представила и мировни план у 12 тачака, који није наишао да добродошлицу САД и осталих савезника Кијева.

Си није разговарао са украјинским лидером Владимиром Зеленским од почетка сукоба, иако се спекулисало да би позив могао да уследи.

Путин је на састанку са Лијем истакао значај размене обавештајних података и заједничке маневре на Далеком истоку и у Европи, пренео је "Интерфакс".

Кинески министар одбране је навео да је Кина спремна за даље јачање стратешких комуникација две војске, пренео је кинески јавни сервис. 

image