Русија

Песков о тврдњама "Вашингтон поста": Немамо времена, нисмо се мешали у унутрашње ствари Немачке

Москва демантовала материјале европских специјалних служби у којима пише да Кремљ покушава да распламса антиратна расположења по Европи и подели Запад
Песков о тврдњама "Вашингтон поста": Немамо времена, нисмо се мешали у унутрашње ствари Немачкеwww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda

Портпарол Кремља Дмитриј Песков демантовао је наводе да је Москва умешала прсте у унутрашња питање Немачке, како би спречила даљу војну помоћ Украјини. 

"Ово је 100 одсто лажна информација. Никада пре нисмо се мешали у унутрашња питања Немачке, а сада заправо ни немамо времена за то", рекао је он за 'Вашингтон пост', коментаришући наводне тајне податке Руске Федерације, који су, како пише лист, доспели у руке европских специјалних служби.

Према писању "Вашингтон поста", Европа је успела да прикупи руске тајне податке, који су настали у периоду од јула до новембра 2022. године, који говоре о плановима да се у Европи изазове антиратно расположење и доведе до блажег става према Русији. Ове циљеве, Москва је, наводно, требало да постигне посредством Немачке, изабране као главна "мета".

Задаци који су, према писању листа, стајали на том путу укључивали су дискредитацију ЕУ, САД, Велике Британије и НАТО-а, док су, са друге стране, имали за циљ да убеде немачку јавност да санкције против Москве не иду у њену корист. Међу задацима је било и формирање нове коалиције од Леве партије и Алтернативе за Немачку, која би се противила пружању војне помоћи Украјини.

Циљ - промена свест Немаца?

Ово све би требало да прошири антиратна расположења даље по целој Европи, пише лист.

Сергеј Киријенко, први заменик шефа администрације руског председника, наведен је као особа са задатком да окупи потребне политичке актере, и заједно са њима осмисли политичко деловање у циљу промена у Немачкој.

Група је наводно организована средином јула. Главни циљ је био да у Немачкој за три месеца за десет одсто порасте број оних који би се изјаснили за зближавање Берлина и Москве. 

Подржавање протеста крајње деснице и левице, осмишљавање слогана и графита који би се појавили на улицама Немачке наводно су такође били део стратегије политичара из Кремља. "Вашингтон пост" наводи да је могуће да су они иницирали неке од протеста у Русије.

"Пустите одмах у промет Северни ток 2!", "Укините антируске санкције!", "Снизите цену струје!", "Желимо да живимо, а не само да преживљавамо!" и "Чиме ћемо се грејати на зиму?" само су неки од слогана који су били примећени на протестима у Лајпцигу и Нојштрелицу, а за које лист, позивајући се на своје изворе, тврди да су плод маште Кремља.

Ипак, како пише лист, у материјалима служби се не наводи ништа о конкретним контактима званичника руске и немачке стране, односно, нема никаквих доказа да их је било.

Ипак, наводи се да је бивши муж водеће политичарке Леве партије Саре Вагенкнехт имао везе са одређеним руским званичницима, као и да је један посланик из партије Алтернатива за Немачку, Петр Бистрон прошле године отпутовао у Белорусију и разговарао са белоруским министром спољних послова. Лист, међутим, наводи да није било сусрета ни са једним руским званичником. 

Вагенкнехт је демантовала за "Вашингтон пост" да је она лично добила било какву понуду о стварању коалиције са Алтернативом за Немачку, назвавши овакве тврдње апсурдом. "Нисам била у контакту ни са ким из Русије, као ни са било којим званичником", рекла је она, што је потврдио и њен бивши муж који је објаснио да Вагенкнехт никада не би прихватила понуду из Москве, упркос њеној политичкој привржености Русији. 

Вагенкнехт је иначе организовала протесте у Немачкој са циљем да пробуде јавност и потпомогну постизање мира у Украјини. Више пута је изјавила да не жели да Немачка буде дубље увучена "у овај рат" и позвала на формирање новог покрета за мир. 

image