Свет

Немачка јавност за дипломатију, а не за рат: "Господине канцеларе, заложите се за преговоре!"

Власти не смеју да подгревају рат који ће однети стотине хиљада живота, тврде немачки грађани и посебно истичу опасност опасност од атомског наоружавања НАТО-а
Немачка јавност за дипломатију, а не за рат: "Господине канцеларе, заложите се за преговоре!"www.globallookpress.com © Monika Skolimowska

Бискуп Фридрих Крамер, повереник за мир Евангеличке цркве Немачке, тек један је у низу све бројнијих личности из културног, научног и религиозног живота који се залажу за заустављање испоруке оружја Украјини и мировне преговоре, пишу немачки медији, а преносе "Вечерње новости".

Крамер је упозорио да наоружавање може да донесе атомски рат, те жели "да се дипломатија стави у први план". Неопходно је потписати примирје, сматра он, и с тим у вези очекује да "власти буду маштовитије уместо да оружјем подгревају рат који ће однети стотине хиљада живота".

Све су учесталији и масовнији протести против атомског наоружавања НАТО-а. Кристијан Гола, који је 1980-их учествовао у бонским демонстрацијама против стационирања атомских ракета НАТО-а, после године рата у Украјини залаже се за друштвену дебату и пита се да ли оружје заиста помаже.

Већ 40 година ангажован у мировном покрету, очекује нове импулсе од ускршњих маршева који ће се одржавати током викенда широм земље. Гола и његов тим подстичу грађане се укључе у протесте против рата и наоружавања, али и да пишу канцелару Олафу Шолцу са мотом: "Господине канцеларе, заложите се за преговоре!"

Бивша Западна Немачка створила је снажан пацифистички покрет, док у бившој Источној грађани имају мање непријатељски став према Русији, што питање контроле наоружања у овој земљи чини додатно осетљивим.

Немачко нуклеарно балансирање, како га назива "Дојче веле", производи напетост и на домаћем и на евроатлантском терену. 

Лариса Мајер, са Универзитета Билефелд, констатује да је у немачком друштву ипак и даље присутна поларизација, те подсећа на "Манифест за мир", који су иницирале политичарка Левице Сара Вагенкнехт и феминистикиња Алис Шварцер а која је имала велики одјек у јавности, а истовремено и акције Зелених, који су на годишњицу почетка рата позивали на демонстрације солидарности са Украјином.

Парадокс је и то што су Зелени сада међу најгласнијим присталицама Украјине, а традиционално су оштри критичари нуклеарног оружја.

"Сада имамо различите актере, који не мобилишу људе заједно, већ наступају паралелно, или чак једни против других", истакла је Мајерова.

Немачка није атомска сила и подржава покрет за укидање атомског оружја, али је део нуклеарне стратегије САД. У светлу рата у Украјини и укидања контроле наоружања из доба Хладног рата, уравнотежени приступ земље је под све већим притиском, закључују "Вечерње новости".

image