Свет

"Глобал тајмс": Кина је исувише заузета да би разговарала с Америком

На састанку министара спољних послова Г7 у Јапану, Блинкен је позвао Пекинг да мора јасно да стави до знања своје намере да настави да сарађује са САД
"Глобал тајмс": Кина је исувише заузета да би разговарала с АмерикомGetty © Lintao Zhang

У последње време стижу учестали приговори Вашингтона да Кина занемарује Сједињене Америчке Државе и да показује недостатак интересовања са сарадњу.

Поводи за то су то што је Кина одбила да одложи посету америчког државног секретара Ентонија Блинкена Кини, а други да је кинеско Министарство одбране одбило захтев за позив Министарства одбране САД, а министри одбране Кине и САД нису говори скоро пет месеци.

На састанку министара спољних послова Г7 у Јапану, Блинкен је позвао Пекинг да мора јасно да стави до знања своје намере да настави да сарађује са САД и да "земље широм света очекују од нас да одговорно управљамо односима са Кином". Дан раније, подсекретар америчког министарства одбране чак је спекулисао да Кина "одбија да разговара током криза у покушају да уплаши САД да побегну" из западног Пацифика.

Блинкенову планирану посету Кини у фебруару САД су једнострано одложиле због изненадне помпе око "инцидента са балоном" пре његовог одласка.

Ово је донекле одражавало непромишљен и неодговоран став САД према Блинкеновој посети Кини. Тада је одбио да дође, али сада инсистира да дође у Кину.

"Како све може да зависи од САД, а сви остали морају да сарађују са њима? Кина је велика земља и неће се упуштати у такав проблем. Кинеска дипломатија је веома заузета и не може да се у било ком тренутку прилагодити према распореду САД, посебно нема времена да прими неискрене или чак људе са злим намерама", пише "Глобал тајмс".

Што се тиче разлога зашто министри одбране Кине и САД нису разговарали телефоном, америчка страна добро зна, додаје овај сајт.

Стављајући по страни друга питања, САД још нису укинуле незаконите санкције новом кинеском министру одбране Ли Шангфуу, што је створило недостатак основне атмосфере за војни дијалог између Кине и САД. Ако САД заиста желе да одрже контакт и комуникацију са Кином, онда не би требало да се понашају на овај начин.

Американци су такође видели да су у протеклих месец дана многи лидери земаља, укључујући и савезнике САД, и шефови међународних организација посетили Кину, постижући веома добре резултате у комуникацији.

Зашто онда постоји проблем када су у питању САД?

Уобичајена изрека у кинеској дипломатији је "слушајте њихове речи и посматрајте њихова дела", али са данашњим САД, "слушати њихове речи" је губљење времена јер су САД играле игру у којој говоре једно, а раде друго.

Зато су речи Вашингтона изгубиле кредибилитет и у Кини и у међународној заједници. Према извештајима америчких медија, САД се спрема да примени "правила без преседана" која ограничавају америчка улагања у Кину, а мешање САД у питање Тајвана је све горе. Свеобухватно америчко обуздавање и потискивање Кине не показује знакове да попушта.

Осећај Кинеза је да су различите акције које предузимају САД скоро супротне од обећања датих Кини.

Дијалог и ангажовање могу да унапреде сарадњу, додају вредност билатералним односима, с једне стране, или да спрече кризе и сукобе како би минимизирали штету по односе, с друге стране. Али оно што Вашингтон жели није ни прво ни друго, он жели политичке добитке које долазе са ставом о "ангажовању са Кином". Ово у потпуности објашњава зашто САД траже постављања заштитне ограде последњих година, док провалија у односима Кине и САД постаје све дубља и дубља због акција Вашингтона.

Кина је увек приступала и развијала односе са САД са великом добром вољом и стрпљењем, што је осећај одговорности Кине као велике земље.

Кина подржава комуникацију и размену засновану на међусобном поштовању, посвећена мирној коегзистенцији, сарадњи у којој сви добијају, у циљу промовисања унапређења односа Кине и САД.

Међутим, "ангажовање са Кином" које наглашавају САД често је само представа, да се умире њени савезници и друге земље забринуте због погоршања кинеско-америчких односа, као и да се кривица пребаци на Кину. Уз то, Вашингтон покушава да изврши притисак на Кину наводним ангажовањем. Готово сваки пут када дођу њени високи функционери, донесу дугачку листу наводних захтева.

Док САД настављају да предузимају непријатељске акције према Кини, оне такође желе да искористе "ангажман" да стабилизују Кину и контролишу ризике, истовремено користећи прилику да врше притисак и једнострано испостављају захтеве Кини.

"Привремено хладан туш за Вашингтон није лоша идеја. Кинеска врата су увек отворена, а када САД покажу искреност и предузму практичне акције. Комуникација и размена између Кине и САД у различитим областима доћи ће природно, што међународна заједница очекује и да види", закључује се у тексту "Глобал тајмса".

image