Русија

Володин: Где жури Бајден, главни кривац за саботажу Северног тока

Разлог због којег ће амерички председник учествовати у изборној трци 2024. је жеља да избегне одговорност за своје злочине, оценио је председник руске Думе
Володин: Где жури Бајден, главни кривац за саботажу Северног токаGetty © Photo by Drew Angerer/Getty Images

Председник Државне думе Вјачеслав Володин оптужио је америчког председника Џозефа Баједна за главног кривца за терористички напад на Северни ток, геноцид над цивилима у Украјини и уништење европске економије.

Коментаришући Бајденове изјаве о учешћу у председничкој трци 2024. године, Володин је навео да је разлог томе жеља садашњег шефа Сједињених Америчких Држава да избегне одговорност за своје злочине.

"Далеко смо од потпуне листе Бајденових злочина: организовање терористичког напада на гасоводе Северни ток 1 и 2, војне биолошке лабораторије широм света, коруптивни бизнис његове породице у Украјини, уништавање гасовода. Ту је и уништење европске економије, геноцид над цивилима у Украјини и Руској Федерацији, покретање рата у Украјини", написао је Володин на Телеграму.

Подсетимо, хаварије које су значајно оштетиле гасоводе Северни ток 1 и 2, намењене за испоруку руског гаса Европи, догодиле су се 26. септембра у Балтичком мору. Руски председник Владимир Путин назвао је експлозије на гасоводима актом међународног тероризма, а Немачка, Данска и Шведска нису искључиле циљану саботажу. Међутим, још нису саопштили ко стоји иза напада.

Раније ове недеље Бајден је званично објавио да се кандидује за други мандат, како би "завршио оно што је започео" и тим поводом покренуо веб страницу изборне кампање.

Амерички новинар, добитник Пулицерове награде Симор Херш објавио је 8. фебруара своју истрагу о експлозијама на Северном току, у којој је, позивајући се на извор, навео да су "експлозивне направе испод руских гасовода подметнуте у јуну 2022. године под окриљем вежби америчке морнарице Балтопс уз подршку норвешких специјалиста". 

Према Хершовим речима, одлуку о покретању операције донео је председник САД Џозеф Бајден након девет месеци разговора са званичницима администрације укљученим у питања националне безбедности. Касније је Пентагон саопштио да "САД немају никакве везе са минирањем руских гасовода прошле године".

image