Русија

Кремљ: Прихватамо све предлоге који ће довести до испуњења циљева СВО и мира

Комуникацију Кине и Украјине званична Москва сматра сувереним правом тих држава, истакао је Дмитриј Песков
Кремљ: Прихватамо све предлоге који ће довести до испуњења циљева СВО и мираwww.globallookpress.com © Petrov Sergey

Русија је спремна да подржи све што ће довести до постизања мира у Украјини и остваривања циљева Специјалне војне операције (СВО), рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков, коментаришући недавни телефонски разговор кинеског председника Си Ђинпинга и Владимира Зеленског.

"Спремни смо да подржимо све што може да сукоб у Украјини приближи крају и, подразумева се, све што може да допринесе постизању циљева које је Русија поставила на почетку СВО", рекао је Песков.

Комуникацију Кине и Украјине Кремљ сматра сувереним правом ове две државе, истакао је Песков.

Председник Кине Си Ђинпинг разговарао је јуче телефоном са украјинским колегом, председником Владимиром Зеленским. Кина ће послати своје изасланике и у Украјину и у друге земље ради консултација о политичком решавању украјинске кризе, рекао је кинески председник.

Пересков је још оценио да односи Русије са земљама ЕУ деградирају, реагујући на протеривање руских дипломата са Запада.

"Све је деградирало до крајњег минимума. Сваки корак, и протеривање дипломата, између осталог, сужава основу за наставак дипломатских односа. И, наравно, то не може да остане без реципроцитета", казао је портпарол Кремља.

Шведска je протерала пет руских дипломата, јер је њихово деловање на територији те земље наводно било неспојиво са њиховим дипломатским статусом, изјавио je пре два дана министар спољних послова земље Тобијас Билстрем за канал "СВТ".

image