Русија

Захарова о мисији ЕУ у Молдавији: Сетите се "труда" Европе да се оформи ЗСО на КиМ

Европска унија нема чиме да се похвали, њихова нова мисија у Молдавији служиће за спољашње управљање земљом, поручују данас из руског Министарства спољних послова
Захарова о мисији ЕУ у Молдавији: Сетите се "труда" Европе да се оформи ЗСО на КиМwww.globallookpress.com © MFA Russia

Одлука Европске уније да у Молдавију пошаље цивилну мисију како би јој помогла да се одбрани од наводних покушаја дестабилизације од стране Кремља је покушај ЕУ да се утврди на територијама бившег СССР-а и успостави спољашњу контролу над Молдавијом, оценила је данас портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова. 

Она је истакла да наводне тврдње ЕУ да је реч о "партнерској мисији" нису истините, јер Европљани, како је казала, као и увек скривају истину. 

У том контексту, Захарова је подсетила и на "историју посредничких напора Европске уније" у случају Косова и Метохије за које је рекла да су без резултата, појаснивши да је врло јасно да Запад подржава саботажу раније постигнутих договора.

"Историја посредничких напора ЕУ је добро позната. Узмимо, на пример, само јалове покушаје ЕУ да спроведе у дело договор постигнут у оквиру дијалога Београда и Приштине о стварању Заједнице српских општина, који косовске власти отворено саботирају уз пуну подршку ЕУ и САД. Тако да Европска унија нема чиме да се похвали", нагласила је она.

Ново присуство ЕУ у Молдавији неће допринети стабилизацији ситуације у тој земљи и региону, што је сада посебно актуелно ако се узме у обзир да је ЕУ постала геополитички инструмент НАТО-а и САД-а, који се отворено конфронтира са Русијом, поручује Москва.

Молдавија је раније прошле године потписала захтев за приступање Европској унији. Почетком ове године, председница Маја Санду изјавила је да је сигурна да ће њена земља постати део ЕУ и да се нада да ће се то догодити пре краја ове деценије. Она је, такође, изразила интересовање за јачање сарадње са НАТО савезом у оквиру наоружавања војске Молдавије, иако више од половине становништва не подржава ову иницијативу.

Из тог разлога, а након вести да се НАТО спрема да отвори војни полигон код Кишињева, један део јавности јуче је организовао протесте испред информативног центра алијансе током којих је поцепана НАТО застава. Друга застава, поливена је црвеном бојом што треба да симболизује невино проливену крв свих жртава и деце која су страдала од алијансе, укључујући и крв Срба. 

image
VV inauguration
banner