Свет

Немачка политичарка критикује доделу награде Карла Великог Зеленском

Свако до добија Награду Карла Великог требало би да учини све што може да оконча рат у Украјини кроз преговоре и дође до компромисног решења, рекла је Сара Вагенкнехт
Немачка политичарка критикује доделу награде Карла Великог Зеленском© Tanjug/Yves Herman/Pool via AP

Украјински народ и њихов председник Владимир Зеленски добиће Међународну награду Карла Великог, а та одлука наишла је на критику немачке левичарске политичарке Саре Вагенкнехт.

Европа је након другог светског рата формирана као пројекат мира, рекла је она за немачке новине у оквиру "Финке" медијске групе.

"Свако до добија Награду Карла Великог требало би да учини све што може да оконча рат у Украјини кроз преговоре и дође до компромисног решења", рекла је та чланица Бундестага из редова левице.

Вагенкнехтова је додала и да би било добро ако би немачки канцелар Олаф Шолц "могао да убеди Зеленског да омогући такав пут ка миру".

Некадашња лидерка левице у Бундестагу критична је према перманентним нападима на Русију и строго се противи слању наоружања Украјини.

Заједно са активисткињом за женска права Алис Шварцер, написала је "Манифест мира" који, између осталог, позива на започињање преговора са руским председником Владимиром Путином.

Вагенкнехтова се нашла на удару критика оних који подржавају Кијев. Украјински амбасадор у Немачкој Алексеј Макијев је рекао да је "скептичан" по питању преговора са Русијом.

"Питам се шта ови људи желе да постигну. Нисам видео ни један једини предлог како би ти преговори изгледали. Такође, нисам видео ни једног да протестују против Путиновог рата испред руске амбасаде", рекао је он. 

Награда Карла Великог додељује се од 1950. године људима који су учинили значајне ствари за европско јединство. Жири је још у децембру одлучио да ће награда бити додељена Зеленском и украјинском народу, а свечаност доделе биће одржана 14. маја.

image