Русија

Песков: Надам се да ће Србија имати довољно снаге да не уведе санкције Русији

Портпарол Кремља изјавио да је НАТО директан учесник сукоба у Украјини, да чланице Алијансе то потврђују константним снабдевањем Кијева оружјем
Песков: Надам се да ће Србија имати довољно снаге да не уведе санкције Русијиwww.globallookpress.com © Petrov Sergey

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да се нада да ће Србија имати довољно снаге и суверенитета да се не придружи Колективном западу који је Русији увео санкције, те да Русија нема ништа против да Србија настави своје односе са западним земљама будући да је суверена држава.

"За нас је најважније да нисмо као западњаци, јер они сматрају да ако држава планира да се с њима дружи, она је дужна да мрзи Русију. Знамо какву политичку мудрост и упорност мора да има председник Вучић, знамо да тражи суптилни баланс. Надамо се, такође, да ће Србија имати довољно снаге, да ће имати довољно суверенитета да не стане у ред овог мејнстрима Колективног запада", рекао је Песков у интервјуу за АТВ, али и додао да су Срби у Београду пријатељи Русије, "то су наша браћа и сестре, то су наши партнери".

Истакао је да је Москви веома стало до односа с Београдом, као и да се ти односи не заснивају на принципу узајамне користи већ да имају давне, историјске и духовне корене.

"Ми смо веома блиски. Ми смо рођаци", рекао је Песков.

Говорећи о позицији Републике Српске, портпарол Кремља је истакао да Москва цени чврст став "српских пријатеља који заиста доследно иступају у циљу одржавања добрих односа између Руске Федерације и Бањалуке", те да ће ти односи наставити да се развијају и јачају у свим областима.

Када је реч о статусу Републике Српске унутар Босне и Херцеговине, Песков је рекао да је она један од два ентитета у тој држави и да је апсолутно равноправна, у складу са Дејтонским споразумом из 1995. године.

"Видимо да се државе тог истог Колективног запада труде да постепено замагле комбинацију тих двају ентитета и они мало-помало задиру у темеље равноправности два ентитета. То је веома опасан процес", истакао је он и додао да Москва, у датој ситуацији, апсолутно подржава права Бањалуке.

Упитан да прокоментарише забрану руских медија у Европи, Песков је рекао да су пре свега Американци и Енглези дуго имали монопол у области медија, те да је руски покушај да направи конкуренцију одмах изазвао хистерију.

"Одмах су пале све маске и испоставило се да никаква права слободе медија тамо не постоји. Чим су неки медији постали неподобни, чим су неки медији почели да приказују тачку гледишта која се разликује од њихове мејнстрим, они су једноставно почели да их забрањују", рекао је он.

НАТО је директан учесник сукоба у Украјини

Одговарајући на питање о досадашњим резултатима Специјалне војне операције, Песков је рекао да је делимично решен главни задатак – безбедност људи који живе у Донбасу, као и да су уздрмали украјинску ратну машинерију, али да нису очекивали да ће се чланице НАТО-а, Сједињене Америчке Државе, европске земље, прво индиректно, а потом и директно, умешати у руско-украјински сукоб.

"НАТО је сада фактички учесник овог сукоба, на страни Украјине. И сами знате за велико снабдевање оружјем, муницијом, бојним материјалима, финансијским средствима и тако даље. Истовремено, сваки пут се ради о подизању нивоа тактичко-техничких карактеристика тог наоружања. Прво једне ракете, онда јаче, са већим дометом", навео је Песков.

Истакао је да је врло тешко упоредити војни потенцијал Украјине и Русије а да Руси споро напредују јер не воде рат.

"Водити рат је сасвим друга ствар, то је потпуно уништавање инфраструктуре, потпуно уништавање градова и тако даље. Ми то не радимо. Трудимо се да сачувамо инфраструктуру и под два, трудимо се да сачувамо људске животе. А што се тиче оружја, имају они на Западу добро оружје. Имају и оно лоше, имају оружје које не одговара тим условима, имају врло страшно оружје, имају високотехнолошко. Зато ми то све у току СВО проучавамо", појаснио је Песков.

Коментаришући недавни покушај атентата на председника Руске Федерације дроновима, Песков је рекао да је Украјина на тај начин практично сама себе сврстала у ред држава спонзора тероризма, као и да ће Русија, што је више пута саопштила, одговорити на одговарајући начин.

Хашки суд – западна марионета за појачавање притиска на Русију

Налог Међународног суда у Хагу за хапшење Путина, по речима портпарола Кремља, доказао је да заиста постоје неке државе које имају велики мањак суверенитета и да те државе, хипотетички, могу имати интерес да испуне тај налог ако им се пружи могућност.

"Али овде говоримо о једној од највећих земаља света, једној од највећих нуклеарних држава на свету и тешко ми је да замислим да би неко, ако се имало замислио, испунио тај налог у случају председника Руске Федерације. То је тешко замислити", нагласио је Песков и додао да тај међународни орган представља марионету у рукама Колективног запада, који га користи за своје циљеве, како би још више појачао притисак на Русију.

Упитан да прокоментарише будућност имајући у виду велики јаз између Русије и Кијева, Европске Уније и САД, Песков је подсетио на улогу земаља Запада у кршењу обећања о неширењу НАТО-а, и њихову одговорност за државни удару у Украјини 2014, потом осмогодишње страдање људи у Донбасу.

"Земље Запада су починиле много тога лошег и много грешака и тиме принудиле Русију да покрене Специјалну војну операцију. Њих занима само сарадња где су они горе, а ми доле. Русије је исувише велика држава да би се с њом могло тако поступати и Русија је исувише јака држава да би се предала", закључио је Дмитриј Песков у интервјуу за АТВ.

image