Свет

Постигнут споразум о транзиту украјинског жита са пет источних чланица ЕУ

Бугарска, Мађарска, Пољска, Румунија и Словачка недавно су увеле ограничења увоза украјинских житарица, тврдећи да она завршава на њиховим тржиштима и смањује цене локалним произвођачима
Постигнут споразум о транзиту украјинског жита са пет источних чланица ЕУwww.globallookpress.com © Bulkin Sergey

Европска комисија је постигла споразум о наставку транзиту украјинског жита кроз пет источних чланица ЕУ које су недавно увеле рестрикције на увоз тог производа, преноси Ројтерс.

Бугарска, Мађарска, Пољска, Румунија и Словачка увеле су ограничења увоза украјинских житарица, тврдећи да она завршава на њиховим тржиштима и смањује цене локалним произвођачима.

Потпредседник Европске комисије Валдис Домбровскис рекао је да су ЕК и земље чланице постигле начели договор "како би се одговорило на забринутост фармера како у Европској унији, тако и у Украјини".

Он је додао да споразум укључује "заштитне механизме" за четири производа - пшеницу, кукуруз, уљану репицу и семе сунцокрета - али није појаснио шта то тачно значи.

Споразум укључује и 100 милиона евра за локалне пољопривреднике, рекао је Домбровкскис.

Тих пет источноевропских држава постале су транзитне за украјинско жито након што је извоз преко Црног мора обустављен због почетка руске војне операције прошлог фебруара.

Председника Комисије Урсула фон дер Лајен подржала је споразум и написала да он "чува и извозне капацитете Украјине како би она наставила да храни свет, али и средства за живот наших фармера".

image