Свет

Блинкен тврди да САД не следи Британију: Нећемо Украјини слати ракете дугог домета

Различите земље ће учинити различите ствари, у зависности од сопствених капацитета, а САД су неке ствари на јединствен начин обезбедиле Украјини, рекао је амерички држвани секретар
Блинкен тврди да САД не следи Британију: Нећемо Украјини слати ракете дугог дометаwww.globallookpress.com © IMAGO/Leon Kuegeler/photothek.de

САД оклевају да следе британски пример и испоруче ракете већег домета Украјини, делом због забринутости око обуке за руковање и одржавања таквог оружја, рекао је у четвртак државни секретар Америке Ентони Блинкен.

Блинкенове изјаве су уследиле након што је Велика Британија потврдила да Кијеву испоручује крстареће ракете "сторм шедоу" које могу погодити циљеве удаљене више од 250 километара.

"Различите земље ће учинити различите ствари, у зависности од сопствених капацитета", рекао је Блинкен за Пи-Би-Ес Њуз аур, додавши да су САД "неке ствари на јединствен начин обезбедиле Украјини кроз овај процес."

Он је, међутим, истакао да Вашингтон мора бити сигуран да су Украјинци добро обучени и квалификовани за руковање софистициранијим системима наоружања која примају.

"Ако не знају како да га користе, оно неће служити много чему", рекао је Блинкен и додао да, "ако не знају како да га одржавају, оружје које им даш се распадне за седам дана."

У марту је председник Здруженог генералштабова генерал Марк Мили рекао да САД у Украјину неће слати ракете АТАЦМС, а које имају домет до око 300 километара, јер би се тиме смањиле залихе Пентагона.

Блинкен је истакао да САД и њихови савезници "буквално сваки дан" сарађују са Кијевом. "Ако постоје рупе, ако постоје несташице, они ће нам рећи, а ми ћемо учинити све да то поправимо."

Британски министар одбране Бен Волас изјавио је у четвртак да ће "сторм шедоу" ракете "омогућити Украјини да потисне руске снаге које се налазе на украјинској сувереној територији."

Украјински званичници су рекли да успех планиране офанзиве против руских снага у великој мери зависи од испорука тешког наоружања.

Саветник украјинског председника Владимира Зеленског Михаил Подољак рекао је ове недеље да би ракете већег домета могле да се користе за напад на Крим, који Кијев сматра својом територијом, иако су се становници тог полуострва великом већином одлучили за сједињење са Руском Федерацијом на референдуму након државног удара у Кијеву 2014. године.

Русија је упозорила да испоруке оружја чине државе чланице НАТО-а де факто директним учесницима у сукобу. Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је у четвртак да ће војска његове земље пронаћи "одговарајући одговор" на испоруку ракета "сторм шедоу" кијевском режиму.

image
VV inauguration
banner