Русија

Путин потврдио нови рекорд Русије: Највећа жетва жита у историји (ВИДЕО)

Упркос препрекама у спољној трговини, Руска Федерација је успела да повећа извоз агроиндустријских производа, казао је руски председник
Путин потврдио нови рекорд Русије: Највећа жетва жита у историји (ВИДЕО)www.globallookpress.com © Mikhail Klimentyev/Kremlin Pool

Русија је постигла нови рекорд у жетви житарица, казао је руски председник Владимир Путин на састанку о напретку пролећних пољских радова, и додао да расте и извор аграрних производа.

Путин је навео да је, упркос препрекама у спољној трговини, Руска Федерација успела да повећа извоз агроиндустријских производа, који је прошле године износио 41,6 милијарди долара.

"Руски агроиндустријски комплекс показује веома позитиван тренд. Тако је прошле године индекс пољопривредне производње износио 110,2 одсто. Пожњевен је рекордан род житарица, скоро 158 милиона тона. То се није десило у новијој историји", навео је руски председник.

Руски лидер је истовремено упозорио да Русија треба да узме у обзир ситуацију на светском тржишту житарица, где постоји прилично висока понуда, вршећи притисак на цене.

Он је додао да Русија сама себи обезбеђује све основне врсте хране. Тако је самодовољност житом 185,4 одсто, месом 101,6 одсто, рибом 153 одсто, биљним уљем 211 одсто, шећером 103,2 одсто, кромпир – 93,4 одсто, а за млеко – 85,7 одсто.

Русија планира да извезе 55-60 милиона тона жита

Путин је навео да ће Русија у пољопривредној години 2022-2023. извести од 55 до 60 милиона тона житарица.

"Наша земља је, као и до сада, један од кључних добављача пољопривредних производа у свету. И ми смо се показали као поуздан, предвидљив партнер. Тако ћемо и даље деловати", истакао је.

Осим тога, руски председник је напоменуо да се редовно спроводе пролећни пољски радови и задужио да се пружи сва неопходна подршка за рад агроиндустријског комплекса у новим регионима.

Кина перспективна за Русију за извоз соје

Кина је заинтересована да купује соју од Русије, у овој земљи су пријатељски расположени према руским произвођачима и спремни су да прихвате велику количину производа, навео је руски лидер.

"Наши пријатељи у Кини су веома пријатељски настројени према нашим произвођачима, у том смислу су спремни да прихвате веома велику количину производа. Само треба да се развијамо. Ово је правац који веома много обећава. Они ће радо узети сваки обим који произведемо", нагласио је.

image