Русија

Командант руске чете: У Бахмуту се боримо против страних плаћеника

До потпуног заузимања Бахмута остале свега две вишеспратнице, јавља "Украина.ру"
Командант руске чете: У Бахмуту се боримо против страних плаћеникаwww.globallookpress.com © Mykhaylo Palinchak

Највећи број војника који се сада боре у Бахмуту на страни Украјине су страни плаћеници, открио је за руску редакцију РТ командант једне чете бригаде "Ветерани" руског Министарства одбране, који учествује у бочним борбама у граду. 

Према његовим речима, украјинска страна је започела активније нападе 10. маја, али руски борци успевају да пруже отпор. 

Портал "Украина.ру" пренео је јутрос информацију да су до потпуног заузимања Бахмута остале свега две вишеспратнице и да Украјинци у том граду држе само последње утврђење. Војници су се повукли и напустили зграде у западном делу Бахмута, додаје даље портал.

Да се ситуација ближи потпуном преузимању контроле над градом, показују и видео-снимци који су ноћас почели да круже Телеграм каналима, а у којима украјински војници, обраћајући се својим најмилијима, говоре да је Бахмут пао и моле да се њихово име не спомиње тек тако, односно, да се не помињу реда ради, већ да их се сећају по добром. 

Оснивач Групе "Вагнер" Јевгениј Пригожин јуче је казао и да је до потпуног заузимања Бахмута остало свега 600 квадратних метара на југозападној периферији града.

Пре два дана, један од његових бораца рекао је за "РИА Новости" да Украјинци пуцају хаотично, без некаквог реда, надајући се да ће тако зауставити продор руске стране.

Москва је најавила да ће бити спремна да обнови Бахмут након што се у њему заврше борбе, јер, иако је град разрушен слично као и Мариупољ, он ипак није у целини демолиран тако да се може обновити. Детаљнији планови биће направљени након потпуног заузимања ове територије, али власти већ сада процењују колики буџет би био потребан за обнову, рекао је пре пар дана заменик руског премијера Марат Хуснуљин који је Бахмут посетио у априлу.

image