Русија

Медведев: Кијев, САД и ЕУ криви за нападе на Белгородску област

Да ли ће доћи до нуклеарне ескалације конфликта у Украјини зависи од тога у којој ће мери Запад наставити да Кијеву испоручује своје оружје, каже бивши председник Русије
Медведев: Кијев, САД и ЕУ криви за нападе на Белгородску областwww.globallookpress.com © Klaus-Dietmar Gabbert

Кијевски режим и њихови спонзори - САД, ЕУ и Велика Британија - су кривци за последњи напад на Белгородску област Русије, рекао је данас заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев.

Тврдње да Украјина не стоји иза упада диверзантско-извиђачке групе на територију Руске Федерације нису тачне, нагласио је Медведев. 

"Колико год у Кијеву причали да немају никакве везе са оваквим диверзантским нападима, све је то, наравно, апсолутна лаж. Одговорност за њих сноси кијевски режим, а на крају и његови спонзори у иностранству. Односно, Вашингтон и земље ЕУ, заједно са државама попут Британије. То је њихова директна одговорност".

Он је упозорио да могућа нуклеарна ескалација конфликта у Украјини зависи од тога у којој ће мери Запад наставити да Кијеву испоручује оружје и о којој се разорној снази овог оружја ради. Све оно што се ради како би се ојачала војна моћ Украјине доприноси продужетку конфликта, појаснио је Медведев, коментаришући одлуку западних земаља да Кијеву испоруче ловце Ф-16.

"Стога, што се више оружја испоручује, то ће свет бити у већој опасности. Што ово оружје буде било разорније, то је вероватнији сценарио да ће доћи до онога што обично називају нуклеарном апокалипсом", рекао је Медведев током преговора са председником Лаоса.

У исто време, бивши председник Русије истакао је и да се војно-техничка сарадња са другим земљама не прекида због Специјалне војне операције, иако је, како је признао, главни фокус Москве тренутно на конфликту у Украјини.

image