Русија

"Блумберг": ЕУ замрзнулa више од 200 милијарди евра средстава руске Централне банке

ЕУ жели да Русија плати штету нанету у Украјини, рекао је Виганд и додао да ЕУ истражује начине на које би могла да искористи руске замрзнута руска средства
"Блумберг": ЕУ замрзнулa више од 200 милијарди евра средстава руске Централне банкеwww.globallookpress.com © Konstantin Kokoshkin

Земље Европске уније су пријавиле Европској комисији да је замрзнуто преко 200 милијарди евра имовине Централне банке Русије, а у току је дискусија како да се та средства искористе за обнову Украјине, изјавио је портпарол Европске комисије за питања владавине права Кристијан Виганд на брифингу у Бриселу.

Земље ЕУ објавиле су нове бројке о "заплењеној" имовини након 10. пакета санкција, који је приморао банке да открију информације о величини својих средстава, пише "Блумберг".

ЕУ жели да Русија плати штету нанету у Украјини, рекао је Виганд и додао да ЕУ истражује начине на које би могла да искористи руске замрзнута руска средства.

ЕУ је замрзнула и 24,1 милијарду евра руске приватне имовине санкционисаних појединаца и ентитета од почетка Специјалне војне операције (СВО). Санкционисала је скоро 1.500 појединаца, ограничила извоз на одређену робу и технологију и угрозила кључне изворе прихода Москве, али се бори да пронађе начин да замрзне средства санкционисаних руских милијардера.

Питања о томе колико је новца замрзнуто у свакој европској земљи, представник Европске комисије је предложио да се обрати земљама ЕУ.

image