Русија

Медведев: Било који британски званичник може се сматрати легитимним војним циљем

Лондон је био и остао вечити непријатељ Москве, поручио је бивши руски председник, коментаришући изјаву британског министра спољних послова Џејмса Клеверлија да Украјина има право да "користи силу и ван својих граница"
Медведев: Било који британски званичник може се сматрати легитимним војним циљемwww.globallookpress.com © Dmitry Golubovich/Global Look Press

Сваки званичник Велике Британије може се сматрати легитимном метом, јер је та земља де факто у рату са Русијом, изјавио је заменик председника Савета безбедности Руске Федерације Дмитриј Медведев, коментаришући речи британског министра спољних послова Џејмса Клеверлија да Украјина има право да "користи силу и ван својих граница".

"Глупи званичници Велике Британије, нашег вечитог непријатеља, треба да запамте да се у оквиру општеприхваћеног међународног права који регулише модерно ратовање, укључујући Хашку и Женевску конвенцију са њиховим додатним протоколима, њихова држава такође може квалификовати као учесник у рату", написао је Медведев на Твитеру.

Према његовим речима, Лондон заправо води "необјављени рат против Москве", што значи да се свака британска личност може сматрати легитимном војном метом.

"Велика Британија данас наступа као савезник Украјине, пружајући јој војну помоћ у виду опреме и специјалиста, односно де факто води необјављени рат против Русије. У овом случају, било који њен званичник, и војни и цивилни, доприносећи рату, може се сматрати легитимним руским војним циљем", навео је.

Подсетимо, претходно је министар спољних послова Велике Британије Џејмс Клеверли прокоментарисао напад дроновима на Москву, рекавши да "Украјина има право да се брани" и да у том циљу "користи силу и ван својих граница".

"Они имају законско право да то раде унутар својих граница, али такође имају право да примене силу ван својих граница" како би створили проблеме за Русију да своје снаге усмери на украјинску територију", рекао је британски министар за "Скај њуз", преноси украјински Телеграм канал портала "Страна.уа".

Раније је Кијев напао Москву дроновима, а мета су били цивилни објекти. На срећу нема повређених ни страдалих. Из Кремља су поручили да народ не треба да се брине, да је ситуација стабилна, док је председник Русије Владимир Путин поручио да је циљ оваквих напада био да се изазове страх међу становништвом.

image