Русија

Рјабков оптужио САД: Манипулишете подацима о стратешком офанзивном наоружању

Западна реторика на тему величине њихових нуклеарних арсенала има један циљ - да изврши психолошки и војно-политички притисак на Русију и Кину, каже заменик министра спољњих послова Русије
Рјабков оптужио САД: Манипулишете подацима о стратешком офанзивном наоружањуGetty © Photo by Samuel Corum/Getty Images

САД манипулишу подацима о стратешком офанзивном наоружању (СТАРТ), рекао је заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков.

"Што се тиче покушаја западних земаља да зараде политичке поене на информацијама о величини својих нуклеарних потенцијала, све је то, искрено, лицемерно. Наведене бројке су често фиктивне или условне", навео је Рјабков.

Према његовим речима, недавно објављени подаци СТАРТ-а које је објавио Стејт департмент, као и раније, доводе у заблуду због своје недоследности са правилима бројања тог Уговора, које Вашингтон тврдоглаво покушава да заобиђе бескрупулозним манипулацијама, преноси ТАСС.

Рјабков је нагласио да се информације о арсеналима Велике Британије и Француске не могу проверити и да су ови подаци декларативне природе.

"Добро се сећамо како је Велика Британија лако и равнодушно према мишљењу међународне заједнице недавно подигла квантитативни плафон за нуклеарне бојеве главе за више од трећине. Чини се да западна реторика на тему величине њихових нуклеарних арсенала има један циљ - да изврши психолошки и војно-политички притисак на Русију и Кину. Иза тога се очигледно крије патолошка жеља да се оцрне наше земље", казао је он.

Како је Рјабков навео, иза позива Г7 на наставак СТАРТ-а и других корака у нуклеарној сфери не стоји ни најмања спремност да се узме у обзир укупни потенцијал НАТО-а у овом контексту.

"Без тога неће бити могуће озбиљно разговарати о важним темама. На Западу ће, сигуран сам, зажалити што су сами себи ускратили могућност да дијалогом ојачају сопствену безбедност", додао је руски званичник.

Рјабков је истакао да Русија војно-биолошку активност Запада сматра претњом и да "неконтролисане, изузетно опасне" војно-биолошке активности Сједињених Држава и њихових савезника захтевају највећу пажњу целе светске заједнице. 

"Пример су лабораторије у Украјини. Компоненте биолошког оружја развијале су се у непосредној близини територије Руске Федерације. Војно-биолошке активности које спроводе САД широм света јасна су потврда потребе хитног јачања Конвенције о забрани биолошког и токсичног оружја", закључио је руски дипломата.

Руски председник Владимир Путин је крајем фебруара потписао закон којим се суспендује учешће Русије из Уговора о смањењу стратешког наоружања (СТАРТ 3), истичући да се земља не повлачи из споразума. 

Он је напоменуо да је пре повратка на дискусију потребно разумети шта тврде државе попут Француске и Велике Британије и како узети у обзир њихове стратешке арсенале, односно комбиновани ударни потенцијал НАТО-а.

image