Русија

Захарова: Русија спремна за дијалог о контроли наоружања, САД не показују интересовање

Према речима портпаролке Министарства иностраних послова Русије, Москва није чула у изјавама саветника америчког председника за националну безбедност Џејка Саливана никакве назнаке да су САД спремне да одустану од циља да Русији нанесу "стратешки пораз"
Захарова: Русија спремна за дијалог о контроли наоружања, САД не показују интересовањеwww.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Русија не одустаје од политичких и дипломатских метода осигурања безбедности, али такве методе могу бити ефикасне само у случају када стране не покушавају да преваре једна другу, изјавила је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.

"Русија не одустаје и никада није одустајала од политичко-дипломатских метода осигурања безбедности које могу да имају различиту форму и могу да се реализују у различитим форматима. Мада живот показује да такве методе могу бити ефикасне и одрживе само када су све стране окренуте равноправној и конструктивној сарадњи и искрено извршавају оно што је постигнуто споразумима, не покушавају да варају и да их изврћу у своју корист", рекла је она.

Према њеним речима, у супротном ће и најбољи договори остати да висе у ваздуху.

"Међутим такав став америчких колега се, нажалост, још увек не види", додала је Захарова.

Према њеним речима, Москва није чула у изјавама саветника америчког председника за националну безбедност Џејка Саливана никакве назнаке да су САД спремне да одустану од циља да Русији нанесу "стратешки пораз" и да Русију избаце из међународне арене као сувереног и пуноправног политичког играча.

У случају да су САД и њени савезници који су против Русије су заиста заинтересовани за опоравак међународне ситуације и желе да се врате смисленом раду у контроли наоружања, напоменула је Захарова, онда би требало да се одрекну неодговорне и безобзирне жеље да по сваку цену изграде свет на америчким шаблонима који би могли да доведу до глобалне катастрофе.

Саливан је раније рекао да ће Америка наставити да се придржава квантитативних ограничења у оквиру споразума СТАРТ 3 све док то ради и Русија.

image