Русија

Исправка: Украјинци нису планирали да употребе "прљаву бомбу" у Русији

Федерална служба безбедности је открила да украјинске специјалне службе планирају и припремају акт међународног тероризма
Исправка: Украјинци нису планирали да употребе "прљаву бомбу" у Русији

Дана 06.06.2023. наш портал објавио је текст са насловом "Кијев спречен да употреби "прљаву бомбу" у Русији (ВИДЕО)" што тврде само руски извори, на шта нам је указао портал Раскринкавање.ба у својој анализи. , стога исправљамо текст.

 

ФСБ је на званичном сајту 6. јуна 2023. објавио саопштење 2008. у којем се наводи да Украјина планира да нападне ту земљу „прљавом бомбом“.

Украјински портал за проверу чињеница СтопФаке анализирао је наводе да Украјина планира нападе "прљавом бомбом" и нуклеарне нападе на Русију.

У анализи објављеној 8. јуна 2023. СтопФаке напомиње да је Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА), аутономна агенција која делује у оквиру Уједињених нација, која спроводи систематске инспекције нуклеарних објеката у Украјини, закључила да у њима нема нелегалних активности. Анализом је закључено да се ради о наводима за које нема доказа.

Украјина се не спрема и не може да припреми нуклеарни напад, јер не спроводи непријављене активности на нуклеарним објектима, што потврђују и поновљени закључци мисије ИАЕА након посете Украјини.

Пошто ово није први пут да руски званични извори тврде да Украјина спрема „прљаву бомбу“, СтопФаке напомиње да је идентичне наводе у фебруару 2022. године демантовао Дмитро Кулеба, министар спољних послова Украјине. СтопФаке се позива на његов твит, који наглашава да Украјина нема нуклеарно оружје, нити ради на његовом развоју или набавци.

„Ми смо одговорни члан НПТ [eng. Nuclear Non-Proliferation Treati – Memorandum o bezbednosnim garancijama u vezi sa pristupanjem Ukrajine Ugovoru o neširenju nuklearnog oružja]“, навео је Кулеба.

Тврдње да Украјина планира нападе „прљаве бомбе“ на Русију заснивају само на руским изворима, који су исте и сличне оптужбе износили 2022. године, без икаквих доказа и чињеница које би их потврдиле.

image
VV inauguration
banner