Свет

ФАЗ: Да ли је Кијев саботирао Северни ток?

Протеклих седмица у западним медијима се све чешће појављују извештаји о саботажи гасовода Северни ток у којима се упире прстом у Украјину
ФАЗ: Да ли је Кијев саботирао Северни ток?Getty © Sean Gallup / Staff

Девет месеци после експлозија на гасоводима Северни ток 1 и 2, јасно је да је реч о саботажи. Немачка, Шведска и Данска су покренуле сопствене истраге, а "Волстрит џорнал" је ове седмице пренео, позивајући се на анонимне изворе, да је ЦИА прошлог јуна експлицитно упозорила украјинску владу да не напада Северни ток.

Седам недеља после упозорења, ЦИА је наводно обавестила неколико НАТО савезника да је опасност од саботаже ублажена, само да би 26. септембра гасоводи били дигнути у ваздух. Амерички обавештајци сада верују да су Украјинци само прилагодили свој оригинални план - да се гасовод дигне у ваздух после НАТО вежби у јуну.

Украјина упорно негира да има било какве везе са саботажом, пише ФАЗ. У интервјуу за "Билд", Владимир Зеленски је прошле седмице рекао да "не верује" да су украјинска војска и обавештајци то урадили и да сви који тврде супротно морају да му пруже доказе.

Москва је неколико пута затражила транспарентну и објективну међународну истрагу, као и разјашњење улоге Америке у читавој причи.

Неколико европских земаља, укључујући Пољску - најгласнију присталицу Кијева и историјског противника Москве - оптужило је Русију да је из неког непознатог разлога уништила свој гасовод, што чак и Американци и Немци кажу да је мало вероватно.

Пре извештаја да је украјинска војска извршила саботажу, "Њујорк тајмс" је у марту пренео да је извесна проукрајинска група одговорна за напад. Наводно су експлозив поставили искусни рониоци који нису били ни војска ни обавештајци.

Новинар Симор Херш оптужио је Бајденову администрацију да је у сарадњи са Норвежанима, дигла гасоводе у ваздух.

Немачки истражитељи помињу једрилицу коју је изнајмила компанија у Пољској, а наводно је испловила из Ростока у септембру 2022. На броду, који је изнајмљен лажним документима, пронађени су отисци прстију, ДНК који је преко жене која живи у Немачкој и њеног сина повезан са украјинским војником и трагови експлозива. Локални медији наводе да постоји могућност да је једрилица требало да послужи као дистракција.

Према званичним информацијама из Данске и Шведске, за детонације је било потребно "пуњење експлозива од неколико стотина килограма". Иако је Русија претрпела огромну штету због овог терористичког напада, они наводе да је цев Северног тока 1 уништена у дужини од око 250 метара, па би за такву акцију на отвореном мору могла да изведе једрилица дугачка 15 метара, што би могло да укаже на "руску руку".

Све три "независне" истраге су у току и не зна се када ће бити завршене.

image