Русија

Путин: Становници Херсона морају бити евакуисани

Након полагања цвећа у Москви, поводом Дана народног јединства, руски председник прецизирао да је потребна евакуација цивила, из зоне борбених дејстава
Путин: Становници Херсона морају бити евакуисани© Tanjug/Sergei Savostyanov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Руски председник Владимир Путин изјавио је данас у Москви да цивили из Херсона морају бити евакуисани из зоне борбених дејстава, известиле су "РИА Новости". То је рекао након што је положио цвеће на споменике Мињину и Пожарском на Црвеном тргу у Москви поводом Дана народног јединства, који се данас обележава у Русији.

Свечаности су присуствовали представници омладинских и волонтерских организација, а током разговора са њима, руски председник објаснио је да је "потребна евакуација становништва Херсона из најопаснијих зона да би избегли бомбардовања и остале војне активности".

Путин је нагласио да "власти тренутно раде на издавању руских докумената избеглицама из Украјине на поједностављен начин" и додао да је тренутно мобилисано 318.000 људи, од којих 49.000 већ обавља борбене задатке.

Према његовим речима, број мобилисаних је премашио 300.000 особа, пошто прилив добровољаца не престаје.

Током разговора са волонтерима, руски председник скренуо је пажњу на разлику између избеглица који су из Украјине дошли у Руску Федерацију и оних који су отишли путем Европске уније.

"Приметна је разлика између оних који су дошли из Украјине код нас и оних који су у Европи. Они тамо иду у ресторане и траже попусте, а овде људи траже да раде", оценио је председник.

Поводом полагања цвећа на споменике Мињину и Пожарском на Црвеном тргу у Москви, Путин је рекао да је почетком 17. века Русија била на ивици губитка суверенитета, али народ то није дозволио, ујединивши се у редове Мињина и Пожарског, чиме је успео да одбрани своју отаџбину. Он је више пута истакао "да је овај подвиг народа, после четири века, остао вредан дивљења".

Споменик Мињину и Пожарском налази се испред Саборне цркве Василија Блаженог на Црвеном тргу у Москви. Ово је први споменик у престоници, подигнут у знак захвалности народним херојима. Споменик је најбоље дело великог руског вајара Ивана Петровича Мартоса, који представља симбол патриотизма и храбрости не само двојице хероја Русије, већ и читавог руског народа.

Tрговац из Нижњег Новгорода Кузма Мињин 1612. године је позвао на стварање народне милиције и протеривање странаца из Москве. За главног гувернера именовао је нижњеновгородског кнеза Дмитрија Пожарског.

Код Нижњег Новгорода окупљена је велика војска за коју су људи доносили одећу, оружје и новац. Под вођством ових родољуба, народне добровољачке трупе са иконом Казањске Богородице почетком септембра 1612. године су дошле до Москве. Непријатељске трупе су протеране из Кремља 4. новембра 1612. године и зато се тај дан у Русији празнује као Дан народног јединства, у знак сећања на народну армију која је победила противнике и сачувала руски суверенитет.

image