Русија

Антонов: САД да прекину лов на Русе, нема игре са судбином затвореника

Москва се залаже за брз повратак свих руских држављана који се налазе у америчким затворима. Боримо се да наши грађани што пре буду код куће, у кругу породице, рекао је Антонов.
Антонов: САД да прекину лов на Русе, нема игре са судбином затвореникаGetty © Photo by Justin Sullivan/Getty Images

Русија од САД тражи да прекину лов на Русе у другим државама и сматра да је приоритет да се сви грађани РФ, који се налазе у америчким затворима, врате у своју домовину, рекао је руски амбасадор у Вашингтону Анатолиј Антонов, преноси ТАСС.

"Русија се увек противила 'лову' Вашингтона на Русе у 'трећим' земљама. Захтевамо да се прекине ова пракса. Међутим, америчка администрација наставља да живи у свом свету, изграђеном на сопственим правилима, наставља да игнорише интересе других држава. Никада се нећемо сложити са таквим приступом. Москва се залаже за брз повратак свих руских држављана који се налазе у америчким затворима. Боримо се да наши грађани што пре буду код куће, у кругу породице", рекао је Антонов.

Позвао је америчке политичаре и медије да дају прилику надлежним органима две земље да раде мирно. "Престаните да се играте судбинама људи и препустите потрагу за неопходним 'расплетом' професионалцима", додао је Антонов.

Размена заробљеника се решава преко овлашћених одељења, како су то одредили председници Русије и САД 2021. године, подсетио је. "Специјални канали су већ доказали своју ефикасност", истакао је руски дипломата.

Према информацијама "Си-Ен-Енa", амерички државни секретар Ентони Блинкен је јуче имао телефонски разговор са бившим америчким маринцем Полом Виланом, осуђеним у Руској Федерацији за шпијунажу. Блинкен је свом саговорнику рекао "да мора да верује и да САД чине све што је могуће за његов што бржи повратак кући".

Говорећи на годишњем безбедносном форуму Института Аспен у јулу, Блинкен је рекао да САД, упркос несугласицама, сарађују са Русијом на размени затвореника. То је потврдио и заменик министра спољних послова Руске Федерације Сергеј Рјабков тврдећи да канал размене заробљеника Москве и Вашингтона функционише.

image
VV inauguration
banner