Русија

Песков: Пољска прилично агресивна земља, Минск и Москва у приправности

Портпарол Кремља говорио је и о односу Кијева и Варшаве, Специјалној војној операцији, заједничком безбедносном концепту Русије и Белорусије
Песков: Пољска прилично агресивна земља, Минск и Москва у приправности© Bulkin Sergey/news.ru

Пољска је агресивна земља која се меша у унутрашње ствари других земаља, а Белорусији то није баш најбољи сусед, па су и Минск и Москва у приправности, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Суседство са Пољском није 'најпогодније' за наше белоруске другове. Та земља је прилично агресивна, не презире субверзије, као ни мешање у унутрашње ствари, у том случају то су наши белоруски пријатељи и савезници. Москва и Минск су у приправности због потенцијалне претње која би могле доћи из Варшаве", казао је Песков.

Портпарол Кремља је додао да ће се трвења између Украјине и Пољске повећати, као и са другим земљама ЕУ.

"Већ видимо да постоје одређена трвења између Варшаве и Кијева, а предвиђамо да ће се ове тензије повећати. У међувремену, настављамо нашу Специјалну војну операцију како бисмо испунили задатке које смо сами себи поставили", поручио је Песков.

Премијер Пољске Матеуш Моравјецки саопштио је да та земља више не шаље оружје Украјини, након што су односи две државе погоршани због проширења пољске забране на увоз украјинског жита.

Моравјецки је за ТВ Полсат рекао да Пољска помаже у победи над "руским варваром", али да не може да пристане на дестабилизацију сопственог тржишта увозом украјинског жита.

Москва и Минск раде на заједничком безбедносном концепту

Руска Федерација и Белорусија раде на заједничком безбедносном концепту, истакао је Песков.

"Као што је то већ речено, овај посао је у току", казао је Песков, одговарајући на питање новинара о тренутној фази безбедносног концепта Руске Федерације и Белорусије.

Руски председник Владимир Путин најавио је у априлу планове за припрему безбедносног концепта за државу Уније, који би усагласио циљеве сарадње због растућих тензија.

Према његовим речима, овај документ би требало да формулише фундаменталне задатке руско-белоруске сарадње у светлу растуће напетости на спољним границама двеју држава и санкционог и информационог рата који је против њих покренут.

Москва и Минск намеравају да прошире сарадњу у одбрамбеној и војно-техничкој сфери, додао је.

image