Русија

Путин разговарао и са лидером Јужног Судана

Русија је била једна од првих земаља које су признале независност Јужног Судана, поручио је лидер Русије у разговору са афричким колегом
Путин разговарао и са лидером Јужног Судана© Tanjug/Vladimir Astapkovich, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Председник Русије Владимир Путин састао се данас у Москви и са лидером Јужног Судана Салвом Киром, којем је пожелео добродошлицу.

Како је истакао руски лидер, са колегом из Јужног Судана последњи пут се састао 2019. године у Сочију.

Лидер Јужног Судана на то је затим прокоментарисао да је то истина, и да од тада између њега и Путина није било контакта, али да је он срећан што је данас у посети Русији и да је добио позив за то од председника РФ.

Путин је захвалио што је делегација Јужног Судана ове године посетила Санкт Петербург, у којем је био организован други самит Русија-Африка. 

Такође, истакао је да је Русија била једна од првих земаља која је признала суверенитет и независност Јужног Судана. 

Ипак, како је додао, постоји доста тога што још треба да се уради. 

Прошле године забележен је мали пад у трговинској сарадњи, иако ове године она расте. Међутим, како је оценио, "ово све је само почетак". Две земље развијају и сарадњу у области енергетике: руске компаније учествују у изградњи предузећа за производњу нафте у Јужном Судану.

Такође, Путин је приметио и да се сарадња између две земље наставља и у хуманитарној сфери, те је подсетио да у Русији данас студирају и грађани Јужног Судана. 

Знамо да ће будући развој сарадње са Јужним Суданом зависити од решавања старих питања са којима се ова држава данас суочава, приметио је руски лидер.

"Драго нам је да сте данас дошли у Русију да поразговарамо о томе, као и о ситуацији у региону", закључио је Путин.

Председник Јужног Судана са своје стране поручио је да ће са Русијом радити заједнички.

"Ситуација у свету показала је да нико самостално не може да преживи. Ми смо најмлађа нација на планети. Потребно је да имамо јаке и утицајне пријатеље, а ви сте један од њих", приметио је овај афрички лидер, а затим и додао да "не види никакву алтернативу пријатељству са Русијом". 

"Срећни смо што смо данас у Русији и што можемо да разговарамо о разним темама", закључио је лидер Јужног Судана.

image