Русија

Мишустин: Привреда Русије се опоравља и боље од очекиваног

Премијер Русије указује да руска привреда пролази кроз трансформацију, да је најтежа фаза прошла и да се прогнозе о пропасти руске економије због санкција нису обистиниле
Мишустин: Привреда Русије се опоравља и боље од очекиваногGetty © Christopher Furlong

Темпо опоравка привредне активности у Русији je бољи од прогнозираног, говори премијер земље Михаил Мишустин на Московском финансијском форуму, преносе "РИА Новости".

Мишустин је нагласио да руска привреда пролази кроз велику трансформацију, али је најтежа фаза прошла. "Једнострани прекид ранијих економских веза од стране западних партнера погоршао је многа питања, али је најтежи период прошао", објаснио је он.

Прогнозе о паду руске економије због санкција се нису обистиниле, истиче Мишустин и додаје да прошле године нико од страних стручњака није очекивао да ће, с обзиром на овако колосалан притисак, БДП пасти за само два одсто.

Према подацима Министарства за економски развој, до краја године би раст бруто домаћег производа могао да пређе два и по одсто, додаје он.

Ова динамика је постала могућа јер се доследно извршавају упутстава председника, као и због флексибилних и брзих акција владе у координацији са Банком Русије, појашњава он.

На тај начин су ублажени многи изазови, а пружена је подршка основним индустријама, малим и средњим предузећима, системски важним предузећима и грађанима, истиче Мишустин.

Шеф владе је истакао да ће се власт фокусирати на решавање шест приоритетних задатака које је поставио председник.

Неки од њих су продубљивање интеракције са перспективним партнерима из пријатељских земаља, јачање технолошког и финансијског суверенитета, напредна изградња саобраћајне, комуналне и друштвене инфраструктуре, побољшање благостања грађана али и заштита материнства и детињства, подршка породицама са децом.

image