Русија

"Роскосмос" открио узрок несреће на станици "Луна-25"

Како се наводи, највероватнији узрок несреће на станици "Луна-25" било је лоше функционисање контролног комплекса у возилу, повезано са неукључивањем јединице акцелерометра у уређају БИУС-Л
"Роскосмос" открио узрок несреће на станици "Луна-25"© TANJUG/Roscosmos State Space Corporation via AP

Највероватнији разлог пада међупланетарне аутоматске станице "Луна 25" је то што јединица за мерење угаоне брзине (БИУС-Л) није успела да правилно одреди које команде да изврши прве и пренела је "нулте сигнале" контролном комплексу на броду, саопштио је "Роскосмос".

"Највероватнији узрок несреће 'Луна-25' било је ненормално функционисање контролног комплекса у возилу, повезано са неукључивањем јединице акцелерометра у уређају БИУС-Л (јединица за мерење угаоне брзине) због могућег уласка у један низ података команди са различитим приоритетима за њихово извршавање од стране уређаја", наводи се у саопштењу.

Додаје се да је расподела команди у таквим скуповима података насумична.

"С тим у вези, контролни комплекс на броду је примио нулте сигнале од уређаја БИУС-Л. То није омогућило да се приликом издавања корекцијског импулса фиксира тренутак достизања потребне брзине и благовременог искључивања летелице погонског система, услед чега је дошло до његовог гашења према привременом подешавању", додали су у "Роскосмосу".

Тренутно се завршава рад комисије која утврђује узроке инцидента.

Како се истиче, у плану је спровођење додатних мера за наредне лунарне мисије како би се спречило понављање горе наведених вероватних догађаја.

Ракета Сојуз-2.1б лансирана је у свемир 11. августа у 02.10 часова по московском времену са космодрома Восточни носећи у свемир аутоматску сонду "Луна-25".

Ова летелица је 12. и 14. августа извршила две корекције путање, а у среду, 16. августа, аутоматска сонда је ушла у лунарну орбиту.

Раније је објављено да ће "Луна-25" слати информације о стању својих система у реалном времену на Земљу за време читаве мисије.

Претходна совјетска мисија на Месец, совјетска станица "Луна 24", послата је 1976. године.

Тада је на Земљу донето око 170 грама лунарног тла.

image
VV inauguration
banner