Русија

Ђаво носи "праду", а он и "праду" и браду: Рамзан Кадиров слави рођендан

Лидер Чеченије кога су више пута покушали да убију, па и живог "сахрањивали", у инат непријатељима прославља 47 лета
Ђаво носи "праду", а он и "праду" и браду: Рамзан Кадиров слави рођендан© Dmitry Korotayev/Epsilon/Getty Images

Рамзан Кадиров се, како он то једном рече за (такође лажно сахрањеног) Адама Делихманова, "врло брзо вратио са оног света". "Умро" је средином септембра, али данас, у инат укрофашистима (како их назива), па и читавом Западу – лидер Чеченије слави свој 47. рођендан.

До сад је, пишу, преживео десет атентата, а иако су неке од њих његови сарадници одбацили као покушаје дестабилизације Републике, јасно је зашто би многи волели да се, уместо рођенданске торте у кући Кадирових - нађе задушна панаија.

"Има живота као мачка", рекли би неки. Међутим, иако је лидер Чеченије осведочени љубимац животиња, тајна његове неуништивости нема везе са мачкама.

Цака је, како сам тврди - у "Ахмат сили" и руском председнику Владимиру Путину.

Пре неколико дана, наиме, на питање новинара о спекулацијама о његовом здрављу, Кадиров је уз осмех изговорио само свој омиљени слоган - "Ахмат сила".

То је израз којим Кадиров показује колико поштује принципе и идеологију његовог оца, првог председника Републике Чеченије, Ахмата Кадирова.

Али, какве везе Путин има с тим?

Кадиров је на Телеграму, говорећи да су га "развеселила размишљања" у страним медијима који проричу његову "скору смрт", недавно открио да му је руски председник спасио живот.

"Да, могу изненада да умрем, ако сазнам да постоји неко ко је оданији нашем председнику, коме, иначе, дугујем живот. И то не једном, већ два пута ми је спасио живот", истакао је тада Кадиров.

Не плаши се он смрти. За добро народа и "ради Алаха", како је рекао, спреман је да погине у борби против непријатеља "наше отаџбине Русије, непријатеља ислама, непријатеља Чеченије и чеченског народа".

Иако је током првог чеченског рата 1994-1996. учествовао је у непријатељствима против савезних оружаних снага, касније је, заједно са оцем, одбио да подржи сепаратисте. Одлучио је, каже, да брани свој народ схвативши да је за милитанте који су се борили против Русије "судбина чеченског народа нула". Сада је један од најлојалнијих Путинових сарадника.

Дужност председника Чеченије Кадиров је преузео 2007. године, да би затим од септембра 2010. године његова функција преименована у функцију "шефа Чеченске републике".

Када је 2021. године изабран на ту позицију, потукао је све рекорде у читавој историји губернаторских избора у Русији од 2000. године. Упркос свим гласинама на западу о његовом диктаторском режиму, народ је показао другачије и готово једногласно поново одабрао - освојио је невероватних 99,7 одсто гласова.

Кадиров, чији је заштитни знак дуга брада, посвећени је муслиман и у том духу васпитао је своју децу. Ћерке су, му наводно, још са 12 година наизуст казивале Куран. Свој живот посветио је борби против "сатанизма" на Западу.

"Сатанисти ће добити своју заслужену казну. За свако спаљено слово часног Курана, за сваку безбожну реч упућену исламу. Цео муслимански свет види праву суштину Запада, његову нескривену и неоправдану мржњу према Русији, исламу, традиционалним породичним и људским вредностима. Чују се позиви на револуцију у међународним односима између Запада и Истока", поручивао је чеченски лидер.

Познат је као породичан човек. Са супругом Медни Мусаевном венчао се још 1996. године, и изродили су четрнаесторо деце. Западни медији дуго су, наиме, лицитирали о броју његових наследника, али су се коцкице склопиле након што је Америка санкционисала две његове најстарије ћерке.

"Иначе, поред моје најстарије две ћерке, имам још 12 деце! Слободно их уврстите на санкционе листе", поручио је инатљиво Кадиров, који је својевремено направио и своју личну "црну листу" , на којој је санкције, између осталих, увео тадашњем америчком председникуз Бараку Обами и званичницима ЕУ.

Занимљиво је, међутим, да је његов коњ, Зазу био међу првим жртвама антируских санкција. Чистокрвни Зазу је, како је рекао Кадиров, још 2014. године "на себе примио први гнусни ударац демократског Запада". Овај пастув је, иначе његов љубимац, иако лидер Чеченије, поседује још педесетак тркачких коња.
Уз коње, псе и мачке, страст су му и егзотичне животиње са којима се раније често фотографисао. Писало се тако да као љубимце има тигрове, лавове, пуме и пантере. За ове животиње постављен је, наводно, и мали зоолошки врт у резиденцији шефа Чеченије.

Од 2015. године има црни појас у теквондоу, а осим што је фан спортова, као на пример и пливања и бокса који тренира, Кадиров нема ништа ни против књига. Штавише, он је постао и доктор економских наука када је 2006. године одбранио тезу "Оптимално управљање уговорним односима између главних учесника у грађевинској производњи" на Дагестанском државном техничком универзитету.

Велики је љубитељ "бесних" аутомобила, па су у његовој гаражи паркирани и теренци и лумузине. Има и велику колекцију ручних сатова које је углавном добијао на поклон. Прати он и моду, па су тако, у рат иде одевен по последњем трендовима – у "прада" чизмама које, како су љубоморни израчунали коштају око 1.200 евра.

А где су скупа кола, "ролекси" и "прада", ту су, барем тако мисле западни медији, и лепе жене. Чеченског лидера често проглашавају за озбиљног швалера, повезујући га са највећим лепотицама. За то време, не хајући за трачеве, он и његова Медни праве, усвајају и васпитавају децу, учећи их најчистијим породичним вредностима.

За неког "Путинов пас" или "Франкенштајн", али за већину свог народа Кадиров који самог себе назива "Путиновим пешадинцем" је човек који је напокон донео стабилност Чеченији. Неки га чак виде и као потенцијалног наследника овог лидера. Али, херој Русије, нема такве амбиције.

"Русија је држава на чијем челу је један јако мудар, далековид, снажан човек, талентован, поштен, пристојан - човек који има све квалитете. После таквог лидера, ову државу биће готово немогуће водити и заменити га", рекао је Кадиров показујући још једном своју лојалност руском лидеру.

image
VV inauguration
banner