Русија

Путин и Мирзијев: Односи Русије и Узбекистана на високом нивоу, све што договоримо то и остваримо

Председник РФ је оценио да је Русија и даље главни спољнотрговински партнер Узбекистана: 3.000 руских компанија данас ради у Узбекистану, док око 700 узбекистанских послује у Русији
Путин и Мирзијев: Односи Русије и Узбекистана на високом нивоу, све што договоримо то и остваримоwww.globallookpress.com © Alexei Druzhinin

Председник Русије Владимир Путин разговарао је данас са председником Узбекистана Шавкатом Мирзијевом у Москви и том приликом истакао да се односи двеју земаља развијају успешно, те да су савезнички односи на високом нивоу.

Ово је потврдио и Мирзијев, који је рекао да "све што се договори то се и реализује", додајући да за Русију и Узбекистан нема нерешивих питања. 

Путин је захвалио колеги из Узбекистан на његовом доприносу развоју односа са Москвом и поручио да је сарадња добра и с великим резултатима и када је реч о међувладиној комисији.

Такође, нагласио је да је Русија и даље главни спољнотрговински партнер Узбекистана. Према његовим речима, 3.000 руских компанија данас ради у Узбекистану, док око 700 узбекистанских послује у Русији.

Руски лидер је поручио и да су две државе до сада донеле низ одлука дугорочног карактера, да велики број региона Русије има шта да понуди Узбекистану и да њихова сарадња са Ташкентом у целини јача односе две земље.   

Развијају се и хуманитарне везе, каже још Путин и додаје да се активна сарадња наставља и на међународној сцени, у оквиру различитих организација као, на пример, Заједнице независних држава, Шангајске организације за сарадњу итд.

Раније током дана, Мирзијев се састао и са премијером Русије Михаилом Мишустином. Лидер Узбекистана истакао је да је разговор био озбиљан и да може да каже да руски и узбекистански министри и чланови комисија у глобалу раде озбиљно и одговорно.

"Наши односи су на новом нивоу, ми смо савезници. Наше свеобухватно стратешко партнерство наставља да се развија, прогрес постоји", оценио је Мирзијев.

Према подацима Кремља, трговински промет Русије и Узбекистана током првих седам месеци ове године порастао је за 14,4 одсто на годишњем нивоу: увоз је повећан за више од 30 одсто, а извоз за више од 7 одсто. Русија је, иначе, први трговински партнер Азербејџана, и један од његових главних инвеститора. 

image