Русија

Путин: Русија и Киргизија прелазе на трговину у националним валутама (ВИДЕО)

Руска Федерација је највећи инвеститор у киргишку економију, казао је руски председник током састанка са лидером Киргизије Садиром Јапаровом
Путин: Русија и Киргизија прелазе на трговину у националним валутама (ВИДЕО)© TANJUG/Dmitry Azarov, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Руска Федерација и Киргизија прелазе на трговину у националним валутама, најавио је данас руски председник Владимир Путин током састанка са лидером Киргизије Садиром Јапаровом.

"Наше земље прелазе на националне валуте у трговинским обрачунима и граде стабилне канале кредитне и банкарске сарадње. Као резултат тога, удео рубље у комерцијалним трансакцијама достигао је импресивних 83 одсто", казао је руски лидер.

Путин је додао да је трговински промет између Москве и Бишкека само у првих шест месеци ове године порастао за скоро 18 одсто.

"Русија је један од водећих трговинских и економских партнера Киргизије. Прошле године трговински промет је порастао за 37 одсто, на рекордних скоро три и по милијарде долара. А у првој половини ове године порастао је још 17,9 одсто", навео је.

Руски председник је напоменуо да је Русија највећи инвеститор у киргишку економију. 

"Око 36 одсто свих акумулираних страних директних инвестиција у Киргизији чине руске капиталне инвестиције. Испорука руског горива врши се по повлашћеним условима, без наплате дажбина и планирано је да ниво снабдевања буде исти као прошле године", прецизирао је Путин, напоменувши да је прошле године Русија извезла око 1,2 милиона тона горива тој земљи.

Путин се осврнуо и на руску базу "Кант" у тој земљи, истакавши да та војна испостава даје значајан допринос јачању одбрамбених способности Киргизије.

"Руска војна база даје значајан допринос јачању одбрамбених способности републике, осигуравању безбедности и стабилности у целом региону Централне Азије и борби против изазова и претњи као што су тероризам, екстремизам, трговина дрогом и организовани криминал", напоменуо је председник Русије. 

Путин је додао да Москва веома цени све оно што је Киргизија урадила током председавања Заједницом независних држава.

Раније током дана, руски председник је одликовао киргишког колегу Орденом части.

Како се наводи, орден је додељен за значајан допринос јачању односа стратешког партнерства и савезништва међу државама и развоју интеграционих процеса на евроазијском простору.

Председници Русије и Киргизије Владимир Путин и Садир Јапаров састали су се данас у државној резиденцији Ала-Арча у Бишкеку. 

У Киргизију је стигао и руски министар спољних послова Сергеј Лавров, како би учествовао на овогодишњем самиту Заједнице независних држава (ЗНД).

Како преносе руски медији, шеф руске дипломатије већ је присуствовао састанку министара спољних послова земаља ЗНД-а. Након састанка он је одржао кратку конференцију за медије, а више о томе прочитајте овде

Током дана планиран је и разговор председника РФ Путина са лидером Азербејџана Илхамом Алијевим. Главна тема биће ситуација у Нагорно-Карабаху и положај руских миротвораца у том региону. 

Ипак, како је раније јављено, премијер Јерменије Никола Пашињан неће присуствовати самиту.

У петак, Путин ће се састати са председником Таџикистана Емомали Рахмоном. Биће речи о ситуацији у региону и руској бази на територији те државе.

На овогодишњем самиту ЗНД-а учествоваће председници Русије, Азербејџана, Белорусије, Киргизије, Казахстана, Таџикистана, Туркменистана и Узбекистана.

image