Русија

Си назвао Путина старим пријатељем: Сви имају користи од "Појаса и пута"

Русија и Кина се у билатералним односима крећу веома самоуверено, истиче лидер Русије на почетку састанка са Си Ђинпингом
Си назвао Путина старим пријатељем: Сви имају користи од "Појаса и пута"© Tanjug/Sergei Guneyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

У данашњим тешким условима посебно је важна блиска спољнополитичка координација, истакао је председник Русије Владимир Путин на почетку састанка са кинеским председником Си Ђинпингом. "На томе ми данас и радимо", додаје Путин и предлаже да се на ту тему детаљније разговара иза очију јавности.

Трговински промет између Русије и Кине достигао је историјски рекорд и приближава се планираној бројци од 200 милијарди долара, казао је Си.

Међутим, како наводи Путин, ако се погледају резултати за годину дана, већ је достигнуто 200 милијарди, а до краја ове календарске године тај број ће бити и премашен.

Према речима Путина, Русија и Кина у билатералним односима крећу веома самоуверено.

Кинески председник је током састанка у проширеном саставу са руским председником назвао је Владимира Путина "својим старим пријатељем".

"Поштовани председниче Путине, мој стари пријатељу, већ трећи пут учествујете у међународном форуму 'Појас и пут', што показује подршку руске стране овој иницијативи", истиче Си.

Кина и Русија непрестано продубљују међусобно политичко поверење и одржавају блиску и ефикасну стратешку сарадњу, истиче Си.

"Са задовољством констатујем да владе, различити ресори и региони наших земаља улажу све напоре да реализују споразуме које смо потписали ја и председник Путин", наводи лидер Кине.

Према његовим речима, са Путином је од 2013. године одржао 42 састанка, што доказује да су двојица лидера успоставили добре пословне односе и развили чврсто пријатељство.

Си Ђинпинг је такође поручио да је Кина спремна да сарађује са Русијом у циљу заштите међународне правде и непристрасности и како би допринеле општем развоју света.

Идеја кинеског лидера о широкој сарадњи између земаља историјског Пута свиле, изнета пре десет година, заиста је се добро развија, приметио је Путин.

"Лидер било које земље, када планира нешто у сфери економије и развоја настоји да се то и оствари. Али никад са сигурношћу не можемо да знамо да ли ћемо успети. Нашим кинеским пријатељима, Кини под вашим руководством то полази за руком. Веома смо срећни због вас и свих који учествују у овој широкој интеракцији, јер сви имају користи од тога", наглашава Путин.

Честитао је "кинеским пријатељима" 74-годишњицу оснивања Народне Републике Кине. "Следећа година биће јубиларна и за вашу земљу и за дипломатске односе наших земаља", наводи Путин и подсећа да је другог октобра 1949. године – одмах, дан након формирања Народне Републике Кине – СССР први признао нову Кину.

image