Русија

Кремљ одговорио Летонији: Било какве претње Русији неприхватљиве

Дмитриј Песков је рекао да све претње морају бити схваћене озбиљно, без обзира на то од кога долазе
Кремљ одговорио Летонији: Било какве претње Русији неприхватљиве© Sean Gallup/Getty Images

Портпарол Кремља Дмитриј Песков поновио је да Москва негира било какву умешаност у штету нанету 8. октобра гасоводу "Балтикконектор" и телекомуникационом каблу између Финске и Естонију, пренео је Ројтерс.

Претходно је летонски председник Едгарс Ринкевичс изјавио да би НАТО требало да затвори Балтичко море за руски транспорт уколико Москва буде проглашена одговорном за оштећење овог гасовода.

Тим поводом из Кремља су поручили да било какве претње упућене Русији нису прихватљиве.

Упитан да прокоментарише изјаву летонског председника, Песков је рекао да све претње морају бити схваћене озбиљно, без обзира од кога долазе.

"Било какве претње Руској Федерацији су неприхватљиве, а још једном понављам: Русија нема никакве везе са овим инцидентом", рекао је он.

Раније данас шведски министар одбране Пол Јонсон рекао је да је оптички кабл између Шведске и Естоније оштећен "спољним утицајем".

"Након обављених анализа, закључили смо да је шведско-естонски кабл оштећен спољним утицајем", рекао је Јонсон, преноси шведски јавни сервис СВТ.

Он је додао да је процена шведске војске подударна са оценом естонске стране, али да не може да каже "шта тачно значи спољни утицај и који је разлог оштећења кабла".

Влада Естоније је раније саопштила да верује да је оштећење кабла између те земље и Шведске у вези са оштећењем гасовода и кабла између Естоније и Финске 8. октобра.

image
VV inauguration
banner