Русија

Путин: Извоз космичких услуга велики потенцијал (ВИДЕО)

Руски председник састао се са младим научницима и стручњацима из космичке индустрије и поручио им да раде у веома перспективној области
Путин: Извоз космичких услуга велики потенцијал (ВИДЕО)© TANJUG/Grigory Sysoev, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Русија мора активније да развија извоз свемирских услуга и опреме, изјавио је руски председник Владимир Путин на скупу о ракетно-космичкој индустрији.

На састанку са младим научницима и стручњацима из космичке индустрије руски лидер је констатовао да они раде у веома перспективној области.

"Ви радите у веома интересантној и перспективној сфери без које ће живот – не само развој, него живот човечанства ускоро постати потпуно немогућ. Постојање појединих земаља, њихов статус на светској сцени, њихов квалитет развоја немогућ је без свемира", казао је Путин.

Руски председник је напоменуо да тржишта Азије, Африке и Латинске Америке тренутно брзо расту, да руски партнери у ЗНД, ЕАЕУ, ШОС, БРИКС и другим асоцијацијама такође имају обимне друштвено-економске планове и да су спремни да формирају нове сегменте привреде и повећају свој технолошки потенцијал.

"Русија треба да подржи ту жељу, јер има шта да понуди. Зато сматрам да је важно да активније развијамо извоз наших свемирских производа и услуга и зато тражим од Владе да поднесе конкретне предлоге", казао је Путин.

Путин је навео да је погледао математички модел онога што ће се догађати у космичкој сфери 2030. године и да то "изазива такво запрепашћење", напоменувши мишљење стручњака да, ако корекција Међународне свемирске станице данас мора да се врши два пута годишње, до 2030. године корекција појединих свемирских летелица мораће да се врши два пута дневно.

Према његовим речима, Русија је заинтересована за развој приватних компанија у космичкој индустрији, али за то је потребно створити услове и тржиште, како би било исплативо пословати.

"Руски буџет у целини је поуздан и уравнотежен", закључио је Путин.

image