Русија

ГС УН: Русија да плати ратну одштету Украјини, Србија уздржана

Мање од половине чланица Генералне скупштине Уједињених нација подржало нацрт резолуције о накнади штете Кијеву
ГС УН: Русија да плати ратну одштету Украјини, Србија уздржанаwww.globallookpress.com © imago stock&people via www.imago

Генерална скупштина Уједињених нација (ГС УН) усвојила је данас резолуцију у којој се наводи да Русија мора да плати Украјини ратну одштету и да је Москва одговорна за инвазију на Украјину.

Седница је одржана на иницијативу Украјине, Холандије, Канаде и Гватемале.

Резолуцију је подржало 94 од 193 држава чланица Генералне скупштине УН, док за њу није гласало 99 држава.

Према нацрту резолуције који је поднет Генералној скупштини УН на разматрање, "препоручује се да њени чланови у сарадњи са Украјином формирају међународни регистар штете, који ће служити као документовани доказ о наводној штети, губицима и рањавањима".

У резолуцији се наводи и да је штета настала као резултат "међународно противправних дејстава Руске Федерације у Украјини или против ње".

Стални представник Русије у УН Василиј Небензја рекао је на седници да западне земље настоје да искористе блокирана средства Русије како би наставиле са отплатом и даљом испоруком оружја Кијеву. Коришћење блокираних средстава Руске федерације назвао је "очигледном пљачком".

Представник Русије Небензја је упозорио да усвајање ове резолуције може да се врати као "бумеранг" онима који су је иницирали и истакао да ће "таква одлука само довести до повећања нестабилности и напетости у свету".

Међу земљама које су гласале против резолуције су: Белорусија, Русија, Кина, Иран, Сирија, Северна Кореја, Куба, Никарагва, Централноафричка република, Етиопија...

Од земаља Западног Балкана - Босна и Херцеговина, Црна Гора и Северна Македонија су гласале за резолуцију, а Србија је била уздржана.

Државе које су биле уздржане или гласале против резолуције указале су на потребу разматрања оваквих иницијатива, несавршеност правног оквира, као и на неправду према другима који траже а не добијају надокнаду за претрпљену штету од Запада.

Резолуције Генералне скупштине УН нису обавезујуће.

image
VV inauguration
banner