Русија

Пронађена оригинална чудотворна икона Мајке Божије Казанске

"Ова икона је спасила наш народ од страног непријатеља. Ова икона је наша национална светиња", истакао је патријарх Кирил који је после Литургије у Успенском сабору Московског Кремља представио оригиналну икону која је била изгубљена преко сто година
Пронађена оригинална чудотворна икона Мајке Божије Казанскеwww.globallookpress.com © DanitaDelimont.com

Патријарх московски и целе Русије Кирил представио је оригиналну икону Казанске Богородице, која је била изгубљена више од сто година, у Успенском сабору Московског Кремља.

"Ово је историјски догађај. Пред нама је оригинал чудотворне иконе Казанске Мајке Божије, пред којом су се молили Пожарски и Мињин. Ова икона је спасила наш народ од страног непријатеља. Ова икона је наша национална светиња", рекао је патријарх Кирил.

Према црквеном предању, икона се чудесно појавила 1579. године након страшног пожара у Казању. Руси су се пред овом иконом молили пред велике борбе за одбрану земље и Богородица их је увек спасавала и доносила им победу и слободу.

Године 1904. икона је украдена из манастира посвећеног Казанској Богородици. Према званичној верзији, коју су касније током суђења изнели сами лопови, они су починили злочин за који су богато награђени, а саму икону су поломили на делове и спалили у пећи.

image