Русија

Руска опозиција признала: Западне санкције Русији не функционишу

Оснивач највеће руске либералне политичке партије Јаблоко Григориј Јавлински је признао да је у последње две године руски извозни приход забележио невиђени раст
Руска опозиција признала: Западне санкције Русији не функционишуwww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda

Руски приходи од продаје нафте расту, упркос санкцијама које јој је увео Запад, изјавио је Григориј Јавлински, оснивач највеће руске либералне политичке партије Јаблоко.

Говорећи на дводневном конгресу партије у суботу, Јавлински је рекао да "санкције уведене Русији не функционишу, јер је Русија део глобалне економије", и да "велика количина долара стечених од продаје нафте циркулише у руској економији."

"У 2022. Русија је зарадила 590 милијарди долара прихода од извоза, што је 160 милијарди долара више него у било којој години током последње деценије", приметио је он.

Јавлински је додао да је, упркос изјавама које су долазиле из опозиције прошле године, "стварност другачија" и да се до краја године очекује да ће приход Русије бити 60 милијарди долара већи од просека.

"Савезни буџет је у 2022. повећан за 26 одсто, а ове године ће порасти за још 16 одсто", наставио је политичар, додајући да се 40 одсто прихода усмерава на одбрану и безбедност.

Према Јавлинском, неће бити "акутне кризе" у руској економији, а народ ће наставити нормално да живи.

Од почетка руско-украјинског сукоба у фебруару прошле године, САД и ЕУ увеле су Русији "санкције без преседана", циљајући на бројне секторе, укључујући нафту и гас. Једна од мера усмерених на слабљење руске економије била је одлука Г7 да постави горњу границу цене руске нафте од 60 долара по барелу.

Међутим, неколико западних званичника и медијских кућа признало је да је ограничење цена "у великој мери пропало", пошто Москва наставља да продаје сирову нафту изнад границе од 60 долара, а извоз нафте доноси значајно више прихода него пре сукоба у Украјини.

Јаблоко, који су основали Јавлински и његови сарадници 1993. године, до 2007. представљала је фракцију у Државној думи. Међутим, од тада ова либерална партија није успела да добије места у парламенту.

Јавлински је био званични шеф странке до 2008. године и остао је њена најпрепознатљивија фигура. Учествовао је на председничким изборима 1996, 2000. и 2018. године.

У октобру, Јавлински је рекао да би се поново кандидовао 2024. уколико би прикупили 10 милиона потписа потребних за његову кандидатуру.

Јавлински је у фебруару написао чланак под насловом "Стоп", у коме је позвао на хитан прекид ватре у Украјини, тврдећи да би наставак непријатељстава могао довести до даље ескалације и "нерешивих" економских проблема.

Партија Јаблоко је на својој веб страници потврдила да чланак одражава став странке о сукобу у Украјини.

image