Русија

Песков: Санкције Русији се као бумеранг окренуле против ЕУ, они добро знају како

Руски производи су, поред свега, и даље популарни у Европи, која хипотетички може без Русије, али тада губи своју конкурентност, каже портпарол Кремља
Песков: Санкције Русији се као бумеранг окренуле против ЕУ, они добро знају какоwww.globallookpress.com © Petrov Sergey

Европски политичари виде да санкције које су увели против Москве нису успеле и да се оне као бумеранг враћају њима, оценио је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Упитан да прокоментарише недавни одабир листа "Политико", који је гувернерку Централне банке Русије Елвиру Набиулину прогласио за главног "уништитеља" године због њеног доприноса јачању руске економије, Песков је истакао да је уз помоћ њене политике Русија успела да региструје економски раст и обезбеди економску макростабилност.

"Очигледна је чињеница да је, упркос досад незабележеном терету због ограничења која су уведена (против Русије), обезбеђена макростабилност. То је чињеница која се не може занемарити", прокоментарисао је он.

С друге стране, како каже, Европа "хипотетички може без Русије, али она тада губи своју конкурентност", јер од других купује робу и по три пута већој цени него што је то био случај док је ту исту робу добијала од Русије, "било да је реч о енергетским ресурсима или нечем другом". 

Као резултат, "тада и европска индустрија, и конкретни произвођачи западају у предбанкротно стање". 

Због тога су руски производи и данас популарни - Европљани, упркос свему, настављају да их купују, истиче Песков. 

О пољским војницима у Финској: Финцима нико не прети 

Повећање концентрације војника на финској граници са Русијом може испровоцирати напетост, и Финци треба да знају да је све то, заправо, претња за Русију, а не обрнуто, додао је Песков. 

Упитан да прокоментарише да ли постоји реалан ризик од ескалације сукоба са Финцима, будући да је Варшава саопштила да ће у Финску послати групу војних саветника који тој земљи треба да помогну у одбрани границе, Песков додаје да Русија не представља претњу по Хелсинки и објашњава да је повећање концентрације војних снага на граници са Русијом "неоправдано и ничим изазвано".

О тровању жене Буданова

Коментаришући тровање жене Кирила Буданова, шефа Главнe обавештајнe управe Министарства одбране Украјине, Песков је данас демантовао да је Русија умешана у инцидент и додао да је већ постала уобичајена пракса да Кијев за све окривљује Москву.

"Чак и за своје постојање оптужују Москву. То је уобичајена оптужба", кратко је прокоментарисао он. 

Руски медији данас подсећају да је бивши помоћник заменика америчког министра одбране, Стивен Брајен, претходно упозорио да шеф украјинске обавештајне службе Кирил Буданов представља претњу по председника Украјине Владимира Зеленског. Према његовим речима, Буданов би могао да организује заверу против Зеленског, заједно са генералима,и постигне договор о примирју са Русијом.

image