Русија

Уљанов: Питање прљаве бомбе није завршено

Руски представник у међународним организацијама у Бечу довео је у питање истрагу која је извршена на само три локације за свега неколико сати
Уљанов: Питање прљаве бомбе није завршеноGetty © Photo by Ed Ram/

Питање "прљаве бомбе" није закључено, изјавио је стални представник Русије у међународним организацијама у Бечу Михаил Уљанов за телевизију "Русија 24", коментаришући извештај Међународне агенције за атомску енергију ИАЕА да током инспекције у Украјини нису пронађени знакови да Кијев спрема ту врсту оружја.

"У ствари, извршена је само прва инспекција. Истовремено је обављена инспекција животне средине, како то обично ради ИАЕА. Сада ће их анализирати у сертификованим лабораторијама, а потом ће бити донета коначна пресуда, али само у односу на три објекта које су посетили инспектори ИАЕА", објаснио је Уљанов.

Најважније је, рекао је он, да је Русија послала довољно јак превентивни сигнал.

"Сигнал да, према нашим подацима, у Кијеву озбиљно разматрају могућност, и чак предузимају практичне кораке за прављење 'прљаве бомбе'", додао је Уљанов.

Он је нешто раније рекао да су два инспектора ИАЕА контролисала објекте на три локације и да је провера трајала само неколико сати.

Иронично је рекао да нико није ни очекивао да ће "прљава бомба" чекати инспекторе у центру фабрике.

Управни одбор ИАЕА објавио је јуче да је усвојио резолуцију о питањима нуклеарне безбедности у Украјини, у којој је речено да инспекција на три локације у Украјини није показала никакве знакови непријављене нуклеарне активности или материјале који су повезани са припремом "прљаве бомбе".

ИАЕА наводи да је "самим тим демонстрирана неоснованост" саопштења руске стране. 

Прича о "прљавој бомби" почела је када је руски министар одбране Сергеј Шојгу рекао да Москву брине да би Кијев могао дато оружје да употреби током рата.

image
VV inauguration
banner