Русија

Њујорк тајмс: Западне компаније су изгубиле 103 милијарде долара због одласка из Русије

Неколико дана након што су руске трупе ушле у Украјину прошлог фебруара, многе западне корпорације почеле су да се повлаче са руског тржишта
Њујорк тајмс: Западне компаније су изгубиле 103 милијарде долара због одласка из РусијеGetty © Harry Engels

Напори Украјине и њених западних савезника да убеде и санкционишу компаније да напусте руско тржиште су се изјаловили, стављајући уносна предузећа у руке Русије по дисконтним ценама и уз излазне таксе вредне више од милијарду долара које су се слиле у московску касу, пише "Њујорк тајмс".

Неколико дана по почетку Специјалне војне операције прошлог фебруара, многе западне корпорације почеле су да се повлаче са руског тржишта. Украјински активисти и званичници прогањали су оне који су одбили да оду, док су санкције САД и ЕУ забрањивале извоз робе из Русије и увоз сировина у Русију.

Компаније које су продале своје послове у Русији изгубиле су укупно 103 милијарде долара, објавио је "Њујорк тајмс", позивајући се на финансијске податке. Ове компаније су такође платиле најмање 1,25 милијарди долара излазних такси руској држави.

Од прошлог марта, западне компаније које желе да продају своју имовину у Русији морају да добију одобрење за продају од стране руске владине комисије, која често ради на томе да локални купци откупе ову имовину по ниским ценама.

"Руски председник Владимир Путин је спровео један од највећих трансфера богатства унутар Русије од пада Совјетског Савеза. Огромни делови индустрије – производња лифтова, гума, индустријских премаза и још много тога – сада су у рукама све доминантнијих руских играча", пише "Њујорк тајмс".

"Они који одлазе губе своју позицију. И наравно, њихову имовину купују са озбиљним попустом и преузимају их наше компаније, које то раде са задовољством", рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков. 

image