Русија

Министарство одбране Русије: Оборено 253 дрона Украјине, авион Су-27, осам ракета "сторм шедоу"

Више од 40 пута гађани су и успешно уништени војни објекти Украјине, истиче МО Русије
Министарство одбране Русије: Оборено 253 дрона Украјине, авион Су-27, осам ракета "сторм шедоу"www.globallookpress.com © Alexander Legky

За последњих недељу дана, руске снаге уништиле су 253 украјинска дрона, један борбени авион Су-27, хелихоптер "ми-8", 107 ракета вишецевних бацача ракета, али и осам крстарећих ракета "сторм шедоу", 14 тактичких ракета "точка-у", три ракете ХАРМ. Више од 40 пута гађани су војни објекти Украјине, у које спадају аеродроми, командни центри, складишта оружја и горива, центри за поправку наоружања, као и други војно-индустријски објекти, јавља данас руско Министарство одбране, додајући да су све мете уништене. 

У свим правцима, ликвидирано је или рањено укупно 4.715 украјинских војника, а подаци за сваки од делова фронта изгледају овако. 

За последњих седам дана, у правцу Доњецка, одбијено је девет напада Оружаних снага Украјине, у којима је Украјина изгубила 1.990 војника, четири тенка, 17 оклопних возила, укључујући и два "бредлија", 64 аутомобила и 26 артиљеријског оруђа.

У јужном подручју Доњецка, Украјинци су изгубили 950 војника, тврди МО Русије. Одбијено је пет напада противничких снага, уништено 12 оклопних возила, 27 аутомобила, 17 артиљеријског оруђа. 

У Краснолиманском и Купјанском правцу онеспособљено је укупно 1.200 војника. 

У правцу Купјанска одбијено је 19 напада, а губици у људству износе 485 војника. Ту је уништено и шест тенкова, укључујући и једног "леопарда-2", 24 аутомобила, осам артиљеријског оруђа, седам лансера за ракете чешке производње, и три складишта муниције и горива. 

У Краснолиманском правцу Украјинци су изгубили 690 војника, два тенка, 11 оклопних возила, 24 аутомобила, и пет артиљеријског оруђа.

У правцу Запорожја, Оружане снаге Украјине изгубиле су 350 војника. Руска војска одбила је један напад. Уништени су и један тенк, 15 оклопних возила, 18 аутомобила, и осам артиљеријског оруђа. 

У правцу Херсона, Украјинци су остали без 225 војника. На том делу фронта уништено је складиште муниције, један тенк, 28 аутомобила, 14 чамаца, лансер за ПВО систем "Бук-М1", 11 артиљеријског оруђа.

Такође, спречени су и терористички напади на Крим и друге пограничне делове Русије на североисточним границама Украјине, а последњи од напада покушан је данас у водама Црног мора. 

Министарство одбране Русије додаје и да је 272 војника од почетка СВО добило звање "Хероја Русије", док је више од 320.000 њих добило државне награде због заслуга на фронту.

image