Русија

Лидер ДНР позвао на ослобођење Одесе и Николајева: То су руски градови

Председник остатка Украјине може да се правда колико хоће, али руска војска иде напред, поручује Денис Пушилин
Лидер ДНР позвао на ослобођење Одесе и Николајева: То су руски градови© Alexander Rekun/Global Look Press

Грешку да Одеса и Николајев припадају Украјини треба исправити и ове руске градове треба ослободити, изјавио је лидер Доњецке Народне Републике (ДНР) Денис Пушилин.

"Одеса је град који је основала Катарина Велика 1794. године. На њен захтев се појавио тај град. Да ли је то руски град? Наравно да је руски", рекао је Пушилин у интервјуу за "РИА Новости".

Пушилин је подсетио да су територије Николајевске области добијене током руско-турских ратова од Кримског ханата, бившег вазала Османског царства.

Лидер ДНР је подсетио на речи руског председника Владимира Путина, да ако су "раније прављене грешке, ако то признамо и видимо, онда ти градови морају бити ослобођени".

Пушилин је назвао лажима изјаве украјинског председника Владимира Зеленског о одсуству озбиљних победа у Русији, рекавши да Кијев још није ослобођен, али су, на пример, заузети Артјомовск и Соледар.

Раније је Зеленски за магазин "Економист" рекао да је украјинска "контраофанзива" пропала због "цурења информација", као и да не види руске победе, пошто, према његовим речима, руска војска "није успела да заузме ниједан велики град 2023".

"Последња ствар коју бих желео да прокоментаришем је особа која све своје активности гради на лажима - отвореним лажима. Председник остатка Украјине може да се правда колико хоће, али руска војска иде напред", поручио је Пушилин.

 

image