Русија

Рјабков о могућој конфискацији руске имовине: Од Запада не очекујемо никакве разумне акције

Москва поново упозорава да ће сигурно одговорити на противзаконите акције Запада, уколико дође до конфискације њене имовине
Рјабков о могућој конфискацији руске имовине: Од Запада не очекујемо никакве разумне акцијеwww.globallookpress.com © Pavel Kashaev, Павел Кашаев

На Западу све јасније говоре о намери да конфискују руску имовину, рекао је данас заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков, и додао да ће у том случају Москва сигурно одговорити истом мером, иако сада није време да се открије и како.

"Од западних противника не очекујемо никакве разумне акције, никакве кораке који показују макар и минимално разумевање тога колико је штетна и контрапродуктивна сама расправа о овој теми", поручио је Рјабков.

Ипак, како каже, постаје јасно да ова идеја "добија све конкретнији облик", иако још није реализована.

Руска средства су, подсетимо, у великом броју земаља Запада замрзнута. Москва је више пута упозоравала да би конфискација те имовине, и њено даље коришћење за обнову Украјине, што као опцију најављују поједини званичници, било противзаконито. Русија истиче да је спремна за дијалог, али њени стручњаци оцењују да има мало разлога за оптимизам. 

Из Министарства спољних послова Русије додају да је Вашингтон наводно осмислио "нову формулу по којој се може препознати као жртва руске Специјалне операције и конфисковати суверене резерве наше земље", а британски министар спољних послова Дејвид Камерон истиче да Запад има права да искористи 350 милијарди долара замрзнуте руске имовине, тврдећи да за то постоје правна, морална и политичка оправдања.

image