Русија

Лавров: Запад ћути о смрти америчког новинара Лире у Украјини

Уместо искрених коментара који осуђују убиство новинара са Запада, говори се само о агресији Русије и неопходности подршке кијевском режиму, поручио је руски министар спољних послова
Лавров: Запад ћути о смрти америчког новинара Лире у Украјиниwww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru

Западне демократије више воле да ћуте и затварају очи пред злочинима кијевског режима, изјавио је данас руски министар спољних послова Сергеј Лавров, коментаришући смрт америчког новинара и блогера Гонзала Лире у украјинском затвору.

"Да ли је неко на Западу, посебно у Сједињеним Америчким Државама, изашао са одговарајућом изјавом на државном нивоу. Одговор је свакако не. Чак и данас, западне делегације и представници кијевског режима тешко да ће смоћи храбрости да било шта коментаришу у вези са овим монструозним злочином у име украјинског председника Владимира Зеленског и његове клике", додао је Лавров.

Руски министар је додао да се уместо искрених коментара који осуђују убиство новинара са Запада, говори само о агресији Русије и неопходности подршке кијевском режиму, преноси ТАСС.

У октобру 2023. Лира се разболео од обостране упале плућа док је био у украјинском затвору, наводи се у белешци новинара, коју је његов отац Гонзало Лира старији дао америчком листу "Грејзон", напомињући да је управа затвора игнорисала чињеницу да је његов син болестан и покушала да то сакрије од породице новинара и адвоката.

Лира старији је захтевао да се америчка амбасада у Кијеву умеша у ситуацију.

Међутим, како је навео, дипломатска мисија није учинила никакве напоре у том правцу.

Прошлог пролећа Русија је позвала светску новинарску заједницу да стане у одбрану Лире, кога је отела украјинска служба безбедности СБУ.

Москва је, како наводи ТАСС, захтевала његово моментално ослобађање.

СБУ је ухапсила блогера у Харкову у мају 2023. због подршке руској специјалној војној операцији у Украјини, наводи руска агенција.

Раније овог месеца, амерички Стејт департмент потврдио је информацију да је новинар и блогер Гонзало Лира преминуо у украјинском затвору.

image