Русија

Шеф руских обавештајаца упозорава: Запад спрема нове провокације због пораза у Украјини

Криза у Украјини, коју је изазвао западни блок, даје много примера да су САД, Велика Британија и њихови савезници спремни да предузму најподлије провокације како би променили ток догађаја у своју корист, казао је Сергеј Наришкин
Шеф руских обавештајаца упозорава: Запад спрема нове провокације због пораза у Украјиниwww.globallookpress.com © Bulkin Sergey/news.ru

Вероватноћа нових антируских провокација због пораза Запада у Украјини је веома велика, али од њих не треба очекивати дугорочни ефекат, изјавио је директор руске Спољне обавештајне службе Сергеј Наришкин у интервјуу за "РИА Новости".

"Данас, када је Запад поражен на територији Украјине, вероватноћа извођења разних провокација је веома велика. Међутим, желим да истакнем да је ефекат таквих провокација и њихово трајање веома кратког века, тим пре што у нашем савременом свету свака тајна информација, па и лаж, врло брзо постаје очигледна", казао је Наришкин.

Шеф руских обавештајаца је истакао да криза у Украјини, коју је изазвао западни блок "даје много примера да су САД, Велика Британија и њихови савезници спремни да предузму најподлије провокације како би променили ток догађаја у своју корист".

"Сетимо се само обарања малезијског 'боинга', којег су срушиле украјинске оружане снаге или гнусне провокације у Бучи, за коју су покушали да окриве Русију. Присетимо се априла 2022. године, када је изведен ракетни напад на железничку станицу у Краматорску, а Запад је за то одмах окривио Русију, иако је врло брзо постало јасно да ова ракета припада оружаним снагама Украјине", указао је.

Наришкин је на састанку шефова безбедносних агенција и обавештајних служби земаља Заједнице Независних Држава (ЗНД) у Минску, у децембру 2023, рекао да "колективни Запад, губећи своју хегемонију, јури около у бесу, као рањена животиња, ударајући на све стране". 

Како је тада навео, САД и њихови савезници спремни су да увуку остатак света у вртлог историје, ако их до тада не зауставе.

image