Русија

Убица руског ратног извештача Дарја Трепова осуђена на 27 година затвора

Осим Трепове, на годину и девет месеци затвора осуђен је и Дмитриј Касинцев јер ју је скривао непосредно након извршења терористичког акта
Убица руског ратног извештача Дарја Трепова осуђена на 27 година затвора© Tanjug/AP Photo/Dmitri Lovetsky

Двадесетшестогодишња Дарја Трепова, која је окривљена за убиство ратног извештача Владлена Татарског осуђена је данас на 27 година затвора.

Трепова је, подсетимо, осуђена због терористичког напада у Санкт Петербургу од 2. априла прошле године у којем је убијен Татарски, а повреде задобило више од 30 људи. Руски новинар убијен је у експлозији статуе, коју је добио од Трепове, а у којој је био сакривен експлозив. 

Осим мере затвора Треповој је данас одређена и новчана казна од 600.000 рубаља (нешто више од 6.000 евра), преносе "РИА Новости".

Оптужена је на основу закона о борби против тероризма, због незаконитог поседовања експлозива, као и због лажне возачке дозволе која је искоришћена у циљу извршења другог кривичног дела. 

Трепова је кривицу признала само у вези са последњом оптужбом, а њен адвокат поручио је да одбрана сматра да је пресуда без основа и најављује жалбу.

Осим Трепове, данас је на годину и девет месеци затвора осуђен и Дмитриј Касинцев због тога што је сакрио Трепову непосредно након убиства Татарског. 

image