Русија

Шојгу са кинеским министром одбране: Наше акције нису усмерене против трећих земаља

Редовно спроводимо заједничке оперативне и борбене обуке на копну, мору и у ваздуху и успешно увежбавамо задатке борбене обуке различите сложености, рекао је руски министар
Шојгу са кинеским министром одбране: Наше акције нису усмерене против трећих земаљаwww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda/Global Look Press

Министар одбране Руске Федерације, генерал Сергеј Шојгу и министар одбране Народне Републике Кине, адмирал Донг Јун разговарали су данас о унапређењу односа две земље, саопштило је руско Министарство одбране.

Шојгу је оценио да су односи Русије и Кине у најбољем периоду у историји. И да кључну улогу у јачању стратешких веза имају поверљиви контакти између  председника Владимира Путина и Си Ђинпинга.

Министар је нагласио и да се односи у војној области стабилно развијају у свим правцима. "Редовно спроводимо заједничке оперативне и борбене обуке на копну, мору и у ваздуху и успешно увежбавамо задатке борбене обуке различите сложености", рекао је он.

Шојгу је нагласио да "наше акције нису усмерене против трећих земаља. Ми, за разлику од неких западних земаља, не стварамо војни блок".

Министар одбране Руске Федерације је такође честитао кинеском колеги именовање на место министра одбране НР Кине и пожелео му успех на одговорној дужности у одбрани отаџбине, јачању њене одбрамбене способности и даљој модернизацији Народноослободилачке војске Кине, наводи се у саопштењу.

Донг Јун је, како се наводи, рекао да данашњи састанак "у потпуности показује дубоко пријатељство војски Кине и Русије, заједничку тежњу за продубљивањем стратешке сарадње, очувањем мира у свету и има посебан значај".

"Пружили смо вам подршку у вези са украјинским питањем, упркос чињеници да САД и Европа настављају да врше притисак на кинеску страну. Чак је и одбрамбена сарадња Кине и Европске уније на удару, али због тога нећемо мењати нити напуштати успостављене политике. И они не би требало и неће моћи да ометају нормалну руско-кинеску сарадњу", рекао је кинески министар одбране.

image
VV inauguration
banner