Русија

Захарова за РТ Балкан: Србија се бори у најтежим условима

Све што се дешава на Косову и Метохији спроводи се уз дозволу Запада, каже портпаролка руског Министарства спољних послова за РТ Балкан
Захарова за РТ Балкан: Србија се бори у најтежим условимаwww.globallookpress.com © Petrov Sergey

Србија, њен народ и политичари боре се у најтежим условима, у тренутку када се мешају у њене унутрашње послове и обмањују, изјавила је данас портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Она је, одговарајући на питање наше редакције о томе да ли је Београд некако могао да спречи масовно исељавање Срба током последњих осам година, будући да је, према појединим подацима, у том периоду Косово и Метохију напустило чак 45.000 Срба, рекла да разлог протеривања народа са КиМ није политички, већ етнички, због њихове националности.

У основи политичке филозофије и менталитета западног режима је њихова увереност да људи нису једнаки, казала је Захарова.

"То је много пута било реализовано, у време робовласништва, фашизма и нацизма. У основи тога је осећај да људи нису једнаки, говори се о крви, националности, форми носа или лобање... На наш ужас, политички режими на Западу нису одустали од фактички етничких чишћења", додала је Захарова на предавању на тему "Савремени међународни односи: поглед из Русије", које организује Институт за међународну политику и привреду.

Она је напоменула да се етничка чишћења могу спроводити на различите начине - кроз убиства, масовна кажњавања...

"Оно што се данас дешава је повезано са тим да се људи одређене националности протерају са територије на основу етничке припадности. Слично видимо данас и у Украјини. Тамо се уништавају споменици, хероји постају непријатељи, а непријатељи хероји", казала је Захарова.

Она је поручила да се "све на КиМ спроводи уз дозволу Запада".

"И то не само САД, најактивнији играч су увек били Немачка и Британија, све то се ради њиховим рукама. Приштински политички званичници нису чак ни сепаратисти, већ борци са крвавим рукама, а преко њих покушавају да утичу на регион и одлуке које доноси Београд", казала је Захарова.

Према њеним речима, "мора се признати да се Србија, народ и политичари боре у најтежим условима", када се мешају у њене унутрашње послове и обмањују је.

"Ту се не ради само о супротстављању НАТО-у, већ и о томе да Србија уме да препозна када покушавају да је преваре", истакла је портпаролка руског МСП-а.

Како је рекла Захарова, ситуација би била још тежа да Београд није имао став да "брани националне интересе Србије".

"Не желим да судим да ли је Београд могао да уради нешто другачије, али видим да се Србија противи свему негативном, бори за своје интересе, културу", поручила је портпаролка МСП Русије.

Она је подсетила и на ситуацији у Украјини, и угроженост људи који говоре на руском језику, који живе културу и историју која је повезана са Русијом.

"Када је постало јасно да неће одмах успети у својим намерама, окренули су се сили и тада је почело оно што се десило - истребљење људи који су живели у Донбасу. О томе је говорио и председник Украјине Владимир Зеленски који је изјавио да они којима је блиска руска култура треба да напусте земљу", додала је Захарова.

Према њеним речима, прича о КиМ почела је давно, са крвавим борбама, али у Донбасу никада није било тога, само онда када су се појавили нацисти, и то почетком 20. века. Тада су појединци почели да сарађују са Трећим рајхом, али и након тог периода становништво Донбаса је, како је рекла, наставило да живи у миру.

"Људи су живели  у миру и слози, није било предуслова за сукоб. Али, због државних преврата и тога што су у Украјини постављени, не проамериканци, већ амерички министри, дошло је до провокација", објаснила је Захарова.

"Све што се радило последњих година у Украјини рађено је како би се или Донбас очистио од становништва које говори руски или како би се људи натерали да присвоје туђе вредности, да признају да су друге националности. Једноставно, да се људи натерају да мисле онако како иначе не мисле, и да буду оно што нису", закључила је портпаролка МСП-а Русије.

image